OVO JE NAŠE (NE)ZNANJE: Prvi svetski rat počeo je 1941, a krivac je Hitler?!
Foto: Wikipedia

Poražavajući rezultati ankete

OVO JE NAŠE (NE)ZNANJE: Prvi svetski rat počeo je 1941, a krivac je Hitler?!

Društvo -
Čak 56 odsto od 1.200 ispitanih ne zna kada je počeo Veliki rat. Više od polovine ispitanih smatra da je Gavrilo Princip bio junak-patriota dok je za četvrtinu njih on atentator-ubica

BEOGRAD - Čak 56 odsto ispitanih građana Srbije ne zna ili nije sigurno, koje je godine počeo Prvi svetski rat, pokazalo je najnovije istraživanje.

Od 1.200 ispitanih, samo 44 odsto znalo je tačnu godinu početka "Velikog rata", 27,1 odsto odgovorilo je da ne zna, 28 odsto nije bilo sigurno, a osam odsto je odgovorilo da je Prvi svetski rat počeo 1941. godine.

Na pitanje ko je odgovoran za početak Prvog svetskog rata, 48,5 odsto ispitanih je reklo da ne zna, 27,7 odsto da je odgovoran pojedinac, 22 misli misli da je to država, a 1,9 odsto je neodlučno. Od onih koji misle da je to bio pojedinac, 25,4 odsto odgovorilo je da je to Gavrilo Princip, 1,8 odsto misli da je to bio Adolf Hitler, a ostali ili ne znaju ili za početak rata okrivljuju Franca Ferdinanda.

Najveći broj ispitanih koji misle da je kriva država, na prvo mesto stavljaju Austrougarsku, a zatim slede Nemačka, Srbija, velike strane sile, Turska i Austrija. Mlađi od 30 godina veruju da je Princip bio atentator. Čak 60,9 odsto ispitanih nije odgovorilo na pitanje ko je najveći srpski junak, dok su se, ovim redosledom, ostali izjasnili za Živojina Mišića, Stepu Stepanovića, Karađorđa, Gavrila Principa, Radomira Putnika, Miloša Obilića i Petra Bojovića.

Više od polovine ispitanih, pokazala je anketa, smatra da je Gavrilo Princip bio "junak-patriota", dok je za četvrtinu on "atentator-ubica". Kao zanimljiv podatak, agencija navodi da su stariji od 44 godine uvereniji da je Princip bio patriota, dok mlađi od 30 godina veruju da je bio atentator.

Takođe, 73,9 odsto ispitanih misli da je Srbija posle Prvog svetskog rata imala veći ugled u svetu nego danas. Istraživanje su sprovele TV Prva i agencije Ninamedija.

Suđenje Gavrilu Principu (Foto: Wikipedia)
Suđenje Gavrilu Principu (Foto: Wikipedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track