Nikolić: Dačiću, ne dam ti podršku za nagradu; Dačić: Nikolića treba kandidovati za Nobela
Foto: Nebojša Mandić

Totalni rat predsednika Srbije i lidera SPS

Nikolić: Dačiću, ne dam ti podršku za nagradu; Dačić: Nikolića treba kandidovati za Nobela

Politika -
Dačića naljutilo što Nikolić ne podržava njegovu kandidaturu za Nobela, a on ga je naterao da pregovara s Tačijem; Pravi razlog sukoba je neslaganje oko raspisivanja izbora

BEOGRAD - Puca veza.Premijer Ivica Dačić, uzvraćajući udarac predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, koji je kazao da neće podržati njegovu kandidaturu za Nobelovu nagradu, rekao je da bi Nikolić trebalo da bude kandidat za to međunarodno priznanje jer je predložio razgovor s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i stajao iza pregovora.- Mislim da je Nikolić trebalo da kaže da ne podržava Tačija za Nobelovu nagradu, a formulacija da ne podržava Dačića jeste u skladu s onim instrukcijama koje je meni davao kad god sam ga pitao šta da radimo u Briselu - rekao je Dačić.Nikolićeva uloga- On je tražio od mene da pregovaram s Tačijem. Nikolić se o tome dogovorio s Ketrin Ešton. Bukvalno je rekao: „Evo vam dvojice premijera, zatvorite ih u sobu i šta se oni dogovore, ja ću prihvatiti“ - rekao je Dačić i ponovio da on nije ni tražio da to radi, niti je zbog toga bio politički (pre)srećan.- Nisam tražio da se o tome izjašnjava Nikolić, niti bilo ko drugi. Ipak, malo je nekorektno da se izjašnjava na taj način - kad treba da se pregovara, onda mora da se pregovara s Tačijem - rekao je Dačić i dodao da ne veruje da će dobiti Nobela.Podsetimo, Nikolić je juče rekao da ne podržava Dačićevu kandidaturu za Nobelovu nagradu, što je u poslednja tri dana već druga oštra reč upućena na račun lidera SPS. Kako tvrdi dobro obavešteni izvor Kurira, suština njihovog sukoba je u tome što je Nikolić uskratio političku podršku Dačiću u nastojanju da spreči raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Teranje na čistac„Pucanje veze“ je, kako tvrde sagovornici Kurira, signal da su izbori izvesni i da bi Dačić uskoro mogao da ostane bez premijerske funkcije, te za SPS možda neće ni biti mesta u Vladi u sledećoj podeli karata. Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da Nikolićev jak nastup sigurno ima ozbiljnu političku pozadinu.- Nikolić gura Dačića na čistinu, vrši politički pritisak. Jasno je da Dačić više nema podršku Nikolića, koji nema ništa protiv održavanja vanrednih izbora.

Branko RadunDAČIĆ JE PROLAZNI PARTNERAnalitičar Branko Radun smatra da je u izboru između Dačića, koji se panično plaši izbora na kojima bi izgubio mnogo, i Vučića koji ima najveći rejting, prirodno da Nikolić izabere lidera SNS:- Osim toga Nikolić i Vučić su politički tandem koji je godinama radio timski, a Dačić je tu više u ulozi prolaznog partnera. Dačić je pokušao da napravi koaliciju protiv izbora od moćnih i bogatih ljudi koju bi podržali predsednik i stranci, no ovo pokazuje da nije u tome toliko uspešan koliko se nadao.

PREDSEDNIŠTVONIKOLIĆ NEMA SKRIVENE MISLIU Predsedništvu tvrde da iza uskraćivanja podrške za Nobela nema skrivenih planova:- Svi koji poznaju predsednika znaju da je on čovek koji uvek govori ono što i misli. Bez skrivanja i nedorečenosti.

Sporovi„PRISLUŠKIVANJE“- Nikolić: Prisluškuju me... Nisam zadovoljan radom jednog dela policije- Dačić: Niko ko se nalazi u legalnom sistemu državnih organa ne prisluškuje predsednika Nikolića, mislim na policiju i službe bezbednostiIZBORI- Antić: Važno je čuti i stav predsednika Nikolića (o izborima)- Nikolić: Zašto ne bi tražio izbore onaj ko je svojim radom podigao ugled svoje stranke? Zašto onaj ko ima tim za pobedu na prvenstvu ne bi išao na prvenstvo?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track