Vulin: Nema naplate osiguranja na prelazima 8. januara
Foto: Fonet

Administrativna linija

Vulin: Nema naplate osiguranja na prelazima 8. januara

Politika -
Ništa što nije dogovoreno u Briselu ne može da bude sprovedeno na terenu, poručio ministar za KiM

BEOGRAD - Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je da od 8. januara neće biti naplate osiguranja za automobile koji prelaze administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom i poručio da ništa što nije dogovoreno u Briselu ne može da bude sprovedeno na terenu.

"U intenzivnoj sam komunikaciji i sa predstavnicima Srba sa severa KiM i sa njihovim izabranim gradonačelnicima, ali i sa predstavnicima EU i mogu da kažem i pre svega umirim Srbe na KiM da 8. januara neće biti nikakve naplate osiguranja i neće biti nikakve promene što se tiče automobila koji prelaze administrativnu liniju. Ništa što nije dogovoreno u Briselu ne može da bude sprovedeno na terenu", rekao je Vulin.

Ako se to i dogovori, kako je dodao, o tome će se prvenstveno razgovarati sa predstavnicima Srba sa severa KiM i EU."Podela nepotpisanih letaka kojima nije mesto na administrativnom prelazu je nešto zbog čega smo morali odlučno da protestvujemo kod predstavnika Euleksa, jer su oni ti koji moraju da garantuju da će se sve što se dešava na adminsitrativnoj liniji biti u skladu sa Briselskim dogovorom", rekao je Vulin.

On je zamolio građane severa KiM da ne obraćaju pažnju na te letke i još jednom ponovio da im 8. januara niko neće naplaćivati osiguranje. Ranije danas su predstavnici Srba sa severa Kosova zatražili da predstavnici policije na prelazima Jarinje i Brnjak prestanu sa deljenjem letaka kojima se na tim prelazima od 8. januara najavljuje naplata polise graničnog osiguranja.

Član Upravljačkog tima za uspostavljanje ZSO Ljubomir Marić izjavio je da, ako se momentalno ne prestane sa tom aktivnošću, da će doći do potpune blokade prelaza Jarinje i Brnjak i puteva koji ka njima vode.Marić je rekao da su gradonačelnici četiri opštine sa severa Kosova održali jutros konsultacije sa članovima Upravljačkog tima i doneli tu odluku. On je dodao da će predstavnicima policije na prelazima Jarinje i Brnjak predočiti tu odluku danas i zatražiti od njih da prestanu sa deljenjem letaka, u vezi sa početkom naplate osiguranja za vozila.

Marić je naglasio da to nije dogovoreno ni sa jednim predstavnikom srpske zajednice na severu Kosova, niti je to dogovoreno na bilo kom drugom nivou.

Vozače iz pavca Srbije, juče su o naplati tog osiguranja, informisali pripadnici kosovske policije, deleći im letke, ispisane na srpskom, albanskom i engleskom jeziku. U letku je objašnjeno, da je to u interesu vozača i da se na taj način pruža pokriće za eventualno nastalu štetu u udesima u drumskom saobraćaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track