ALARMANTNO: Broj pijanih vozača u Beogradu stalno raste!
Foto: Printskrin Rts

Ni kontrole nisu pomogle

ALARMANTNO: Broj pijanih vozača u Beogradu stalno raste!

Beograd -
Dve poruke lekara za sve vozače su da nema trezvene vožnje u pijanom stanju i da ne postoji dovoljno mala količina alkohola koja je tokom vožnje bezopasna.Osnovni problem jeste precenjivanje sopstvenih sposobnosti i potcenjivanje opasnosti

BEOGRAD - U poslednja tri meseca održane su četiri velike policijske kontrole vozača u Beogradu. Posle prve registrovano je 311 pijanih. Očekivalo se da će se svakom novom kontrolom broj pijanih za volanom smanjivati.

Međutim, njihov broj se povećao.Da oprez slabo pliva u alkoholu, pokazuje stara slika u novoj godini. U nekoliko saobraćajnih nezgoda, za koje su krivi pijani vozači, poginulo je petoro ljudi.

Dve poruke lekara za sve vozače su da nema trezvene vožnje u pijanom stanju i da ne postoji dovoljno mala količina alkohola koja je tokom vožnje bezopasna.Osnovni problem jeste precenjivanje sopstvenih sposobnosti i potcenjivanje opasnosti.

To precenjivanje vozače čini smelijim i u tom stanju oni ne mogu zaista da procene ono što se događa u njihovoj okolini.Komitet za bezbednost saobraćaja ima svoje predloge za smanjenje broja pijanih vozača na putevima.

"Za klasično umišljeno ubistvo predviđena je kazna od pet do 15 godina zatvora a za umišljeno izazivanje saobraćajne nezgode sa smrtnom posledicom od dve do 12 godina.

Po našem mišljenju, nema razloga da život, pod znacima navoda, bude jeftiniji u saobraćaju nego recimo na sportskim tribinama", smatra Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.Zakon o bezbednosti saobraćaja, sankcije, represija, kampanje protiv vožnje u pijanom stanju, očigledno nedovoljno utiču na svest vozača u Srbiji, budući da su i dalje vožnja pod dejstvom alkohola i brzina najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda.

"Ono što smatramo da može smanjiti broj nezgoda i pijanih vozača jeste s jedne strane da se na televizijama emituje mnogo više tih spotova protiv upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, a sa druge strane pojačana kontrola policije i rad prekršajnih sudova, kako bi zaista blagovremeno i efikasno sankcionisali one vozače koji se ne pridržavaju tih pravila", kaže direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Stojadin Jovanović.

Ni mnoge evropske zemlje nisu sa ulica proterale pijane vozače. Alarm za uzbunu u Poljskoj zazvonio je kada je pijani vozač prošlog vikenda usmrtio šestoro pešaka.

Premijer Donald Tusk sazvao je sastanak resornih ministara kako bi se sprečila vožnja u pijanom stanju.

http://www.youtube.com/watch?v=KLWMUc-EzMo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track