Voda u Užicu i dalje puna bakterija!
Foto: Zoran Šaponjić

Higijenski neispravna

Voda u Užicu i dalje puna bakterija!

Srbija -
U litru vode uzetom iz rezervoara prečišćene, tretirane vode u fabrici na Cerovića brdu ima 7.700 ćelija potencijalno toksične alge planktothrix

UŽICE - Nevolja...

I posle tri puna dana dodatnog hemijskog tretmana, voda u Užicu i dalje je – higijenski neispravna. Hitna laboratorijska ispitivanja obavljena u Institutu "Batut" u Beogradu pokazala su da u litru vode uzetom iz rezervoara prečišćene, tretirane vode u fabricu na Cerovića brdu ima – 7.700 ćelija potencijalno toksične alge planktothrix.

Još gore je stanje u gradskoj vodovodnoj mreži gde je u uzorku nadjeno čak 22.000 ćelija ove bakterije po litru.- U uzorku vode od 20. decembra, u litru vode iz fabrike na Cerovića brdu bilo je 10.000 ćelija algi, dok je u gradskoj vodovodnoj mreži tada bilo samo 1.000 ćelija po litru. Na osnovu ovih rezultata može se smatrati da je u gradskoj vodovodnoj mreži došlo do nagomilavanja bakterija i trebaće više vremena za ispiranje gradske vodovodne mreže - kažu u Zavodu za javno zdravlje Užice.

U ovom Zavodu juče je gradjanima skrenuta pažnja da riba iz jezera Vrutci nije za ljudsku upotrebu, dok je voda iz gradskog vodovoda i dalje samo za kupanje. U Zavodu kažu da posle kupanja ovom vodom može doći do kratkotrajnog osećaja svrabeži na koži, ali da je to bez posledica.

- Zaljučak je da bez sanacije jezera i bez dezinfekcije vode sa Vrutaka nećemo doći do krajnjeg cilja a to je bezbedna voda za gradjane – kaže Biljana Mijović, direktor Zavoda za javno zdravlje u Užicu.

Za razliku od prošlog puta kada su Užičani od uzimanja uzorka do rezultata laboratorijskih analiza čekali punih sedam dana, ovoga puta nadležnima je za taj rezultat trebalo tek dan i po. U Zavodu u Užicu to objašnjavaju činjenicom da je ovoga puta bilo manje uzoraka vode, pa su zato brže stigli rezultati.

http://www.youtube.com/watch?v=j-HTX6-dH_U

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track