Đurić: Pozitivna atmosfera na skriningu u Briselu
Foto: Marina Lopičić

Pregovarački proces

Đurić: Pozitivna atmosfera na skriningu u Briselu

Politika -
Utvrdićemo šta je dosad urađeno u vezi sa Briselskim sporazumom, a šta tek predstoji, rekao je savetnik predsednika Srbije

BRISEL - Skrining o poglavlju 35 koji je jutros počeo u Briselu, odvija se u pozitivnoj atmosferi, a cilj delegacije je da pokaže da je priča o Briselskom sporazumu priča o uspehu, rekao je savetnik predsednika Srbije Marko Đurić.

"Diskusiija je dobro počela, a pozitivna atmosfera sa jučerašnje međuvladine konferencije se nastavlja", rekao je Đurić u pauzi skrininga, tokom koga će delegacija Srbije sa ekspertima EU zajednički sagledati rezultate i očekivanja od procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

"Utvrdićemo šta je dosad urađeno u vezi sa Briselskim sporazumom, a šta tek predstoji", rekao je Đurić, ističući da je cilj delegacije Srbije da Briselski sporazum predstavi kao priču o uspehu.

Osim Đurića, u delegaciji Srbije su ministar bez portfelja zadužen za Kosovo Aleksandar Vulin i oficir za vezu u Prištini Dejan Pavićević, dok EU predstavljaju visoki funkcioneri Evropske službe za spoljne poslove i Evropske komisije Roberto Đentilini i Mirijam Feran.

"Poznajemo aktere i znamo šta možemo da očekujemo", istakao je Đurić.

On je izrazio očekivanje da će srpska delegacija do kraja dana saznati više detalja o tome šta šta su očekivanja EU kada je reč ulozi Srbije na Kosovu.

"Srbija ima pozitivne rezultate i mnogo toga da kaže", rekao je Đurić.

Procedura predviđa da Evropska komisija posle skrininga zemljama članicama dostavi izveštaje o svakom pojedinacnom poglavlju, a Evropski savet na osnovu njih odlučuje o otvaranju poglavlja.Srbija je do sada već završila skrining za poglavlja 32 (finansijska kontrola, 23 (pravosuđe i osnovna prava) i 24 (unutrašnji poslovi).

http://www.youtube.com/watch?v=JSnZY3o8m0s

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja