SRBIJA ĆE DA GLASA: Tri puta do izbora!
Foto: Marina Lopičić

Biramo novu Vladu: Sve izvesniji i parlamentarni izbori u martu

SRBIJA ĆE DA GLASA: Tri puta do izbora!

Politika -
Najverovatniji scenario jeste da se Dačić i Vučić dogovore da hoće izbore, pa da Vlada zatraži od Tomislava Nikolića da ih raspiše

BEOGRAD - Oštre olovke.Posle otvaranja pristupnih pregovora o članstvu Srbije u EU, sve je izvesnije da će za 16. mart, kada se održavaju beogradski, biti raspisani i vanredni parlamentarni izbori. Do vanrednih parlamentarnih izbora vode tri moguća scenarija - ostavka premijera, izglasavanje nepoverenja Vladi u parlamentu ili da Vlada na adresu šefa države pošalje tzv. obrazloženi predlog da Skupština bude raspuštena i da se raspišu prevremeni izbori, s tim da predlog može biti donet uz punu saglasnost svih članova Vlade ili preglasavanjem u Nemanjinoj 11 (pogledaj okvir).Najverovatniji je, prema oceni analitičara, treći scenario - da naprednjaci i socijalisti, to jest prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i premijer Ivica Dačić, postignu dogovor da se u martu izlazi na birališta za republičke izbore. U tom slučaju bilo bi i vremena da se parlamentarni izbori zakažu za isti termin kada i beogradski, odnosno da budu raspisani do 29. januara.Teško zamislivoProgramski direktor Cesida Marko Blagojević kaže da je najmanje verovatna opcija da se u Skupštini pokrene inicijativa o izglasavanju nepoverenja Vladi.- To je teško zamislivo jer za to nema vremena, ako je ideja da ova kampanja bude najkraća i da se parlamentarni izbori održe u isto vreme s beogradskim. Iako se čini da se gubi vreme i u slučaju da premijer podnese ostavku, to ne mora da se desi. Kad je 2008. Vojislav Koštunica podneo ostavku, vlada je pala i odmah su raspisani izbori - priča Blagojević i dodaje da je druga opcija za trunku verovatnija ukoliko se Dačić i Vučić dogovore da hoće izbore.Odnos snaga- Ipak, najverovatnije je da u slučaju dogovora Vlada pošalje obrazloženi predlog predsedniku Nikoliću da se raspusti Skupština i raspišu izbori - smatra Blagojević.Analitičar Dragomir Anđelković kaže da Dačić, ako računa da će učestvovati u budućoj vladi uz promenu odnosa snaga i uloga, ne sme da se konfrontira naprednjacima i koristi neke mehanizme kojima bi kao premijer mogao da odloži parlamentarne izbore:- On izbore ne može da spreči, već samo da učini da ne budu istovremeno s beogradskim. Time bi suspendovao učešće SPS u Vladi, a ne bi mogao ni građanima da objasni zašto ih izlaže duplom trošku - kaže Anđelković.

Anđelković: Dačić izbore ne može da spreči, već samo da ih odloži
Anđelković: Dačić izbore ne može da spreči, već samo da ih odloži

Scenario 1 Vlada traži izbore od Nikolića verovatnoća 62%Vlada na adresu predsednika Republike šalje obrazloženi predlog da Skupština bude raspuštena i da se raspišu vanredni parlamentarni izbori.Nikolić je, prema Zakonu o predsedniku, dužan da u roku od 72 sata donese ukaz kojim (ne) prihvata predlog Vlade - raspušta parlament i raspisuje izbore za poslanike, tako da do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 45 ni više od 60 dana.a. Predlog Vlade može da bude jednoglasan. Dogovor Dačić - Vučić je izvestan i zato je ovaj scenario najrealniji.b. I u slučaju da ministri iz redova SPS budu protiv, naprednjaci imaju većinu u Vladi i izglasaće predlog o izborima i poslati ga predsedniku.Scenario 2 Poslanici traže glasanje o poverenju Vladi verovatnoća 5%Inicijativu za glasanje o poverenju Vladi može da zatraži najmanje 60 poslanika, što Skupština razmatra na prvoj narednoj sednici, a najranije pet dana po podnošenju predloga. Ako se izglasa nepoverenje Vladi, predsednik Republike pokreće postupak za izbor nove vlade. Ako Skupština u roku od 30 dana od izglasavanja nepoverenja ne oformi novu vladu i izabere premijera, šef države raspušta Skupštinu i raspisuje izbore.Scenario 3 Ostavka premijera Srbije verovatnoća 33%Predsednik Vlade podnosi ostavku predsedniku Narodne skupštine i istovremeno o njoj obaveštava predsednika Republike i javnost. Skupština na prvoj narednoj sednici konstatuje ostavku premijera i tada Vladi prestaje mandat. Predsednik Republike pokreće postupak za izbor nove vlade. Ako Skupština ne izabere novu vladu u roku od 30 dana od dana konstatacije ostavke premijera, predsednik Republike je dužan da raspusti Skupštinu i raspiše izbore.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track