Kukan: Srbiji do članstva najmanje 8 godina
Foto: Beta

Šef delegacije Evropskog parlamenta

Kukan: Srbiji do članstva najmanje 8 godina

Politika -
Srbija treba vrlo pažljivo da analizira šta su njeni interesi i da se za njih bori, a ako misli da je u pravu, ne treba da prihvati sve ono što se prvo ponudi u pregovorima

BEOGRAD - Predsednik delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom Eduard Kukan procenjuje da će Srbiji do članstva u Evropskoj uniji biti potrebno najmanje osam godina, ali dodaje da svi napori treba da budu usmereni na nastavak uspešnog procesa evropskih integracija.

Kukan je naglasio i da Srbija treba vrlo pažljivo da analizira šta su njeni interesi i da se za njih bori, a ako misli da je u pravu, ne treba da prihvati sve ono što se prvo ponudi u pregovorima.

"Neki srpski političari imaju veliki entuzijazam kada je reč o brzini kojom zemlja može da ide ka EU. To je lepo, ali mora da se bude veoma realan. Do članstva će vam, po mojim procenama, biti potrebno najmanje osam godina", rekao je Kukan.

Kukan, predsednik delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom, Kosovom, Crnom Gorom, BiH i Albanijom, podsetio je i da treba proći kroz svih 35 poglavlja što je veoma spor administrativni proces i da će samo skrining trajati do proleća sledeće godine.

Na pitanje da li će vanredni izbori usporiti put Srbije ka EU, Kukan je odgovorio da su izbori unutrašnja stvar Srbije, a da svi napori treba da budu usmereni na nastavak uspešnog procesa evropskih integracija. "Bitno je da unutrašnja politička situacija ne utiče negativno na dobre rezultate koje je ova vlada ostvarila na putu ka EU. Sve što su rekli, zaista su i uradili", kazao je Kukan.

Kukan je naglasio i da Srbija treba vrlo pažljivo da analizira šta su njeni interesi i da se za njih bori.

"Ako mislite da ste u pravu, nije neophodno da prihvatite sve ono što vam prvo ponude u pregovorima. Morate da branite svoju zemlju, poljoprivredu, saobraćaj, životnu sredinu, interese vašeg naroda. Zato je veoma važno imati vrlo jak pregovarački tim i biti svesni šta vam je cilj", naglasio je Kukan.

Kukan je poručio i da Beograd ne sme da smetne s uma da je u pregovorima "reč o dva jednaka partnera".

"Tako vaša strana mora da gleda na ove pregovore. Da ima na umu da će pregovarati o pitanjima koja će imati veoma jak uticaj na svakodnevni život vaših građana. Govorim to s iskustvom ministra spoljnih poslova Slovačke koji je prošao kroz čitav taj proces", zaključio je Kukan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track