Dačić: Neće biti zastoja u dijalogu s Prištinom
Foto: Ivica Dačić, Tanjug

Panel Dijalog Beograda i Prištine

Dačić: Neće biti zastoja u dijalogu s Prištinom

Politika -
Svi učesnici konferencije, od vodećih američkih senatora, preko državnog sekretara SAD Džona Kerija, do evropskih zvaničnika, tradicionalno prijateljskih zemalja, kao što je Rusija, izrazili su veliku podršku onomo što radi rukovodstvo Srbije i odali su veliko priznanje za rezultate koje smo postigli, rekao je premiejr Srbije

MINHEN - Premijer Srbije Ivica Dačić učestvovao je danas u panelu Dijalog Beograda i Prištine na Bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, poručivši da neće biti zastoja u dijalogu s Prištinom, što je "direkto povezano sa napretkom u evrointegracijama".

Dačić je učestvovao u panelu zajedno s visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i sa Hašimom Tačijem i razgovarao s njima o nastavku dijaloga 12. februara u Briselu. Dačić je rekao da je s Tačijem razgovarao o nekim spornim pitanjima koja treba da u narednom periodu budu rešena.

Eštonova je na panelu odala priznanje Dačiću i Tačiju, istakavši da postignuti sporazumi predstavljaju njihovo, a ne njeno dostignuće.

Ona je ukazala je potrebno da lideri pokazuju spremnost za kompromis i dodala da je postignuti između Beograda i Prištine jedan od dobrih, napisala je na Tviter nalogu portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančič.

Govoreći o susretima tokom konferencije u Minhenu, Dačić je kazao da su evropski, ali i svetski zvaničnici odali veliko priznanje rukovodstvu Srbije za postignute rezultate, jer su oni mnogo veći i značajniji nego što je to neko očekivao u prethodnom periodu od godinu i po dana.

"Svi učesnici konferencije, od vodećih američkih senatora, preko državnog sekretara SAD Džona Kerija, do evropskih zvaničnika, tradicionalno prijateljskih zemalja, kao što je Rusija, izrazili su veliku podršku onomo što radi rukovodstvo Srbije i odali su veliko priznanje za rezultate koje smo postigli", rekao je Dačić.

Dačić je naglasio da je minhenska konferencija pandan ekonomskoj konferenciji u Davosu i da je ovo skup gde se raspravlja o političkim i bezbedonosnim temama, a da je za Srbiju od posebnog značaja jer je centralna tema ove godine pitanje Kosova i dijaloga sa Prištinom.

On je razgovarao sa više svetskih državnika koji su prisustvovali konferenciji počev od generalnog sekterata OEBS-a (Lamberto Zanijer) koji je, kako kaže, za Srbiju važan zbog organizovanja parlamentanih izbora na KiM.

On je dodao da su postignuti rezultati mnogo veći i značajniji nego što je to neko očekivao u prethodnom periodu od godinu i po dana.

Premijer kaže da je na konferenciji iskoristio priliku da razgovara i sa predstavnicima nove nemačke vlade, vezano za pitanje azilanata i mogucnosti da Srbija bude stavljena na listu sigurnih zemalja.

"To bi dovelo do smanjenja broja azilanata, ubrzavanja procedure za rešavanje tih pitanja, a samim tim bi otklonilo opasnost da Srbija postane zemlja gde bi se uvela suspenzija vizne liberalizacije", pojašnjava Dačić.

On je dodao i da su ovo teme o kojima mora da se razgovara i u vreme izborne kampanje, jer vlada mora da radi svoj posao.

Kako prenosi Hina, premijer je pozvao Srbe na KiM da učestvuju na predstojećim parlamentrnim izborima, dok je Tači obećao punu saradnu prištinske vlasti sa srpskom zajednicom koja je ključna za sprovođenje sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Dačić je rekao da glavno pitanje kako Srbe na severu Kosova uveriti da budu konstruktivni i da je saradnja u njihovom interesu.

On je podsetio da će se izbori za gradonačelnika Kosovske Mitrovice ponoviti 23. februara, dok je Tači novoj gradskoj upravi obećao punu saradnju oko rešavanja praktičnih, svakodnevnih problema, prenosi Hina.

Dačić je podsetio da je problem na Kosovu vekovni i da se ne sme pretvoriti u zamrznuti sukob, kao i da je svestan da će saradnja s Kosovom biti ključna za napredak u pristupnim pregovorima koje je Srbija otvorila sa EU.

Tači je rekao da su se potpisivanjem sporazuma o normalizaciji Srbiji i Kosovo "oslobodili prošlosti" i da su danas u boljim onosima nego pre godinu i po dana, navodi izveštač Hine iz Minhena.

Premijer Dačić je podsetio da se 10. februara u Njujorku održava sednica Saveta bezbednosti UN, posvećena pitanju Kosova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track