Počela izborna kampanja za gradonačelnika Severne Mitrovice

Trka četiri kandidata

Počela izborna kampanja za gradonačelnika Severne Mitrovice

Politika -
Ovi izbori su u poslednja četiri meseca četvrti po redu na koje izlaze Mitrovčani, a ponavljaju se jer izabrani gradonačelnik Krstimir Pantić nije stupio na dužnost, pošto je odbio da potpiše svečanu izjavu na dokumentu koji je imao oznake kosovske državnosti

KOSOVSKA MITROVICA - U Severnoj Mitrovici danas je počela izborna kampanja za gradonačelnika, koja će trajati samo pet dana, odnosno do petka u ponoć.

U trci za gradonačelničku fotelju je četvoro kandidata. Građanska inicijativa “Srpska”, koja ima podršku zvaničnog Beograda, kandidovala je Gorana Rakića a Građanska inicijativa SDP u izbornu trku ulazi sa liderom inicijative Oliverom Ivanovićem.

Ivanović je inače u pritvoru pošto je uhapšen 27. januara a tereti se da je učestvovao u navodnim ratnim zločinima iz 1999. godine i posleratnim incidentima iz 2000. godine, uključujući teško ubistvo. Njemu je međunarodni sudija odredio jednomesečni pritvor. SDP je u kampanju ušao sa sloganom “Pobedom do slobode”. Među kandidatima za gradonačelnika Severne Mitrovice su još Fljorent Azemi iz Demokratske partije Kosova (PDK) i Musa Miftari ispred Demokratskog saveza Kosova (LDK).

Sva četvorica kandidata veruju u uspeh izbora koji će biti održani sledeće nedelje u Severnoj Mitrovici, a predstavnici “Srpske” i “SDP” izneli su primedbe na birački spisak u kojem se našlo par stotina novih glasača. Rakić je izjavio da je zabrinut činjenicom da se na biradčkom spisku nalazi oko 500 novih glasača, pretezno albanske nacionalnosti i da sumnja da je po sredi pokušaj prekrajanja izborne volje građana. Na ovaj problem ukazao je i šef izbornog štaba SDP Igor Simić koji je rekao “da je u roku od 14 dana nenadležan organ, van bilo kakvih zakonskih rokova, upisao je 476 Albanaca u birački spisak, što direktno ugrožava izborni proceš”.

Prvog dana izborne kampanje, kako je najavljeno iz Srpske, njihov kandidat Goran Rakić će između ostalih posetiti selo Suvi Do nadomak Mitrovice i razgovarati sa raseljenima iz Mesne zajednice Svinjare u Zvečanu. U gradu su skoro na svim lokacijama primetni bilbordi, banderole i posteri kandidata za gradonačelnika. Ovi izbori su u poslednja četiri meseca četvrti po redu na koje izlaze Mitrovčani, a ponavljaju se jer izabrani gradonačelnik Krstimir Pantić nije stupio na dužnost, pošto je odbio da potpiše svečanu izjavu na dokumentu koji je imao oznake kosovske državnosti. Pravo glasa na nedeljnim izborima za gradonačelnika Severne Mitrovice, kako je ranije saopštio član kosovske Centralne izborne komisije Nenad Rikalo, imaće 28.429 birača.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track