Uskoro nova komisija za istragu pozadine atentata na Đinđića
Foto: Rojters

Posle inicijative poslanika Evropskog parlamenta

Uskoro nova komisija za istragu pozadine atentata na Đinđića

Politika -
Članovi komisije biće Marko Kljajević, nekadašnji sudija koji je gotovo do kraja sudio u postupku za atentat na Đinđića, zastupnik premijerove porodice u tom postupku Rajko Danilović, narodni poslanik Olgica Batić i advokat Ante Bošković

BEOGRAD - Uskoro će biti formirana nova komisija za pronalaženje eventualnih naručioca i finansijera ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića.

Članovi komisije biće Marko Kljajević, nekadašnji sudija koji je gotovo do kraja sudio u postupku za atentat na Đinđića, zastupnik premijerove porodice u tom postupku Rajko Danilović, narodni poslanik Olgica Batić i advokat Ante Bošković.

U komisiji će biti i predstavnici Bezbednosno-informativne agencije, Tužilaštva za organizovani kriminal, kao i ministarstava pravde i unutrašnjih poslova.

Komisija će biti formirana na inicijativu dela budućih članova i njima je podstrek za početak istrage bio zahtev četiri poslanika glavnih političkih grupa u Evropskom parlamentu, među kojima je i izvestilac za Srbiju Jelko Kacin, da se rasvetli pozadina ubistva Đinđića.

Prvi radni sastanak održan je nedavno kod prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića i tada izneti predlozi o tome koji će sve biti ciljevi komisije, koja će zvanično biti formirana u martu.

Za ubistvo Zorana Đinđića pravosnažno su osuđeni na po 40 godina zatvora Milorad Ulemek, u vreme ubistva pukovnik DB u penziji i ubica Zvezdan Jovanović, koji je u vreme ubistva bio aktivni potpukovnik DB.

Osuđeno je još 10 osoba, među kojima su dvojica pripadnika JSO i jedan radnik BIA, dok se u presudi navodi da su organizatori ubistva Ulemek i pokojni vođa zemunskog klana Dušan Spasojević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja