UŽIVO Severna Mitrovica izabrala: Goran Rakić novi gradonačelnik
Foto: Zoran Saponjic

Završeni izbori

UŽIVO Severna Mitrovica izabrala: Goran Rakić novi gradonačelnik

Politika -
Portparol "Srpske" Aleksandar Spirić saopštio je na konferenciji za novinare da je Rakić osvojio 2.707 glasova, što je 271 glasa više nego što su ukupno osvojila preostala tri kandidata

KOSOVSKA MITROVICA - Građani Severne Mitrovice danas će četvrti put u nepuna četri meseca, izlaskom na birališta pokušati da izaberu gradonačelnika. U izbornu trku ulaze četiri kandidata, pod dva iz srpskh i albanskih partija. Ispred GI Srpska, koju podržava zvanični Beograd, kandidat za gradonačelnika je Goran Rakić, a ispred GI SDP Oliver Ivanović, koji se nalazi u pritvoru u Prištini. Kandidati za gradonačelnika iz albanske nacionalne zajednice su Musa Miftari iz Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Fljorent Azemi iz Demokratske partije Kosova (DPK). GI SDP je saopštila da će njihov kandidat za gradonačelnika Oliver Ivanović svoje glasačko pravo iskoristiti u pritvorskom centru u Prištini.

21.15 - ista SDP Olivera Ivanovića saopštila je da je kandidat liste Srpska Goran Rakić izabran za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice.

Portparol "Srpske" Aleksandar Spirić saopštio je na konferenciji za novinare da je Rakić osvojio 2.707 glasova, što je 271 glasa više nego što su ukupno osvojila preostala tri kandidata.

18.13 - Izlaznost na ponovljenim izborima za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice do 17 časova bila je 17,50 odsto, saopšteno je u Građanskoj inicijativi Srpska.Portparol "Srpske" Aleksandar Spirić rekao je da je do 17 časova glasalo 4.975 građana.

"Očekujemo da će prebrojavanje glasova biti obavljeno u Kosovskoj Mitrovici u biračkim centrima. Verujemo da će to biti ispoštovano kao što je bilo 1.decembra kada su održani izbori za gradonačelnika", kazao je on na konferenciji za štampu.Spirić je apelovao na građane da budu složni i, da oni koji nisu, izađu do 19 sati na izbore.

On se istovremeno zahvalio građanima na dostojanstvenom i mirnom danu, koji, kako je objasnio, oslikava da je društvo sazrelo i spremno da sarađuje, prevashodno da sa državom Srbijom donosimo važne i konkretne odluke za dobrobit grajdana na Kosovu i Metohiji.To potvrđuje, prema njegovim rečima, stanje koje će doprineti stabilnosti i boljim prilikama na ovim prostorima. Preliminarne rezultate Srpska očekuje oko 20 časova.

16.34 - Portparol Građanske inicijative "Srpska" Aleksandar Spirić ocenio je da je ostalo još par sati građanima severne Kosovske Mitrovice da se odluče da li će biti izabran gradonačelnik Srbin.On je posebno naveo da je na ovim, ponovljenim iz borima, izašlo 800 Albanaca više nego na prošlim izborima 1.decembra.Spirić je upozorio građane da je veoma malo vremena ostalo za odlučivanje u kojem pravcu severna Kosovska Mitrovica treba da ide."Sati nas dele od odluke da li želimo sigurnu i bezbednu budućnost, Srbina na čelu gradakoji podržava vlada Srbije", kazao je on.

Spirić je upozorio Mitrovčane na opasnost da njihov grad ne bude deo Zajednice srpskih opština, istakavši da od njih zavisi.Takođe je ukazao i na neregularnosti, dodajući da je "Srpska" već ranije ukazala da je više Albanaca upisano u birački spisak, a to potvrđuje i podatak da ih je na ovim izborima izašlo više nego 1.decembra.Isto tako je naveo da su nastali problemi i vezani za provokacije aktivista Građanske inicijative SDP, koji su glasače "Srpske" vraćali sa birališta tražeći od njih da imaju kosovske lične karte.

15.48 - Potpredsednik Građanske inicijative "SDP" Ksenija Božović saopštila je da je izlaznost do 15 časova na ponovljenim izborima za gradonačelnika severne Kosovske MItrovice iznosila 14,5 odsto.Ona je objasnila da je do sada na biračka mesta izašlo 4.255 birača, a na izbornim mestima na kojima glasaju pre svega pripadnici albanske zajednice izlaznost, u poređenju na ranije izbore je za 43 odsto manja, i izašlo je svega 794 lica.Božović je kazala da je i lider "SDP" Oliver Ivanović glasao danas u 10 časova u pritvorskoj jedinici u Prištini.

10.30 - Ako žele stabilnost, Srbi treba da izađu na izbore i glasaju za gradonačelnika Severne Mitrovice kako bi formirali svoju vlast, rekao za RTS direktor Vladine kancelarije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović. Formiranjem svojih organa vlasti Srbi će uzeti stvari u svoje ruke, rekao je direktor Vladine kancelarije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović

10.00- Portparol OEBS na Kosovu Nikola Gaon izjavio da bi prebrojavanje glasova ponovljenih izbora za gradonačelnika Mitrovice trebalo da se obavi na licu mesta."Tu smo da pružimo svu potrebnu tehnicku podršku", kazao je Gaon.

09.41 - Tačno u osam časova sa članovima porodice i saradnicima kandidat GI Srpska za gradonačelnika Mitrovice Goran Rakić glasao na biračkom mestu u Tehničkoj školi. Rakić je izjavio da je "obavio svoju moralnu i gradjansku dužnost" i s porukom "glasaj za sebe, glasaj za svoj dom, glasaj za svoju porodicu", još jednom pozvao građane da što masovnije izđju danas na birališta "i daju svoj glas svom kandidatu". "Očekujem pobedu već u prvom krugu, Mitrovica će danas dobiti gradonačelnika Srbina, dodjite večeras na proslavu, a sutra počinjemo da radimo", rekao je Rakić samouvereno, odbacujući svaku drugu mogućnost.

07.00 - Sva biračka mesta otvorena su "na vreme, tačno u 7 sati, u skladu sa propisima", rekao je portparol OEBS-a Nikola Gaon. Od 7 sati do 19 sati pravo glasa moći će da ostvari 28.429 građana, što je za 500 više upisanih birača nego u novembru prošle godine. Predstavnici srpskih lista su uputili primedbe CIK-u na novoupisane birače jer su gotovo svih pet stotina iz albanske nacionalne zajednice. Kako je ranije saopštio CIK, glasanje će se obaviti na 33 biračka mesta u šest biračkih centara, i to u Tehničkoj i Medicinskoj školi i Osnovnoj školi "Sveti Sava", jedno biračko mesto biće u etnički mešovitom naselju Bošnjačka mahala, a dva u mešovitom selu Suvi Do.

Od petka u ponoć na snazi je izborna tišina.

Među četvoricom kandidata za gradonačelnika je i Oliver Ivanović iz Građanske inicijative SDP koji se nalazi u pritvoru pošto je osumnjičen da je učestvovao u navodnim ratnim zločinima iz "99 i posleratnim incidentima iz 2000. godine, uključujući teško ubistvo. Ivanović će, kako je saopšteno, glasati u zatvoru.

Svi kandidati veruju u dobar rezultat, a dvojica srpskih kandidata za gradonačelnika Severne Mitrovice veruju da će pobediti već u prvom krugu glasanja.

Rakić je kazao da očekuje da Mitrovica u nedelju dobije "gradonačelnika Srbina" kao i svoju pobedu u prvom krugu kako bi se potom odmah pristupilo formiranju Zajednice srpskih opština.

Građane na izlazak na izbore pozvao je i Ivanović otvorenim pismom, koje je uputio iz pritvora u Prištini, pozivajući ih da u prvom krugu glasanja izaberu gradonačelnika.

On je od Mitrovčana zatražio da ne dozvole manipulacijom ili političkim pritiskom da bude izabran neko ko ne može obezbediti mir, stabilnost i očuvanje njihove vizije kako grad treba da izgleda u budućnosti.

Pravo glasa da bira gradonačelnika Severne Mitrovice u nedelju imaće 28.429 birača.

Iz Euleksa je saopšteno da su njihova, kosovska policija i Kfor pažljivo isplanirali i koordinisali bezbednosne mere za izbore u Mitrovici kako bi garantovali građanima pravo da glasaju i da proces glasanja bude sproveden na miran način.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track