Dačić: Kakav Tadić, kakav Đilas, kakav Čeda, ja sam alternativa Vučiću!

Vanredni izbori 2014.

Dačić: Kakav Tadić, kakav Đilas, kakav Čeda, ja sam alternativa Vučiću!

Politika -
SPS je alternativa Vučiću po drugačijem konceptu za koji se zalaže. Jesmo bili u vladi sa SNS, ali to je neka druga stvar. Mislim da Vučić ne može i ne kreira podanički sistem, naveo je lider socijalista

NOVI SAD - Ja nisam premijer u ostavci, jer nisam podneo ostavku. To je još jedna vrsta medijske manipulacije, rekao je predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić gostujući u dnevniku Nove televizije.

Dačić je naveo da SPS u kampanji ne napada SNS "jer sa njima neposredno sarađujumeo i bili bi glupo da se javno kritikujemo". On je podvukao da alternativu Vučiću ne predstavljaju ni Tadić, ni Đilas, niti Čedomir Jovanović."Ima tu varnica, ali ja ne mogu da kažem da je moj odnos sa Vučićem bio nekorektan. Ipak, SPS je alternativa Vučiću po drugačijem konceptu za koji se zalaže. Jesmo bili u vladi sa SNS, ali to je neka druga stvar. Mislim da Vučić ne može i ne kreira podanički sistem. On to ne može da uradi sam, već su mu za to potrebni podanici. Ja se osećam takvu atmosferu u Srbiji. Ako je u vreme Miloševića zbog toga bilo protesta, što ih sada nema", kaže Dačić.

Lider SPS je ranije danas, gostujući na Radio televiziji Vojvodine pomenuio i "zlu nameru" političkih protivnika.

"Umoran sam više od toga da u svim kampanjama prorade najniže strasti, a to su upravo to licemerje koje postoji i koje se pokazuje prema nama u jednoj zlonamernoj tvrdnji nekih, poput Borisa Tadića, da smo mi njihova najveća greška. Pa to je čovek koga smo mi držali na vlasti četiri godine. A ja nisam hteo sa njim da napravim vladu jer je izgubio na izborima. Tadić ne zna šta radi. Svima su njima zaslepljene oči mogućnosti da uđu u vlast, a ja ne želim u vlast po svaku cenu – naglasio je Dačić u emisiji "Jedan na jedan" RTV.On je dodao da se Srbija nalazi u jednom "preddruštvu", u stanju "prvobitne akumulacije demokratije", ali se nada da dolazi vreme kada ćemo biti u stanju da gradimo društvo dostojno Evropske unije."Mislim da sada nemamo autoritativne institucije, i da ih nismo imali ni u prošlom mandatu. Mi treba da napravimo sistem koji će da funkcioniše bez obzira na to ko je na vlasti, a ko na opoziciji. Ipak, čini mi se da su izbori u Srbiji davno izgubili smisao, jer ne biramo između programa, već po tome kako nam se dopada koji lider. Svaki dan smo svedoci toga da se međusobno klevećemo, želimo da unizimo druge i mislimo da ćemo tako pomoći sami sebi", dodao je Dačić.Ocenio je da se u Srbiji danas ne polemiše o tome za kakvo se društvo ko zalaže, te da je zbog toga moguće da svako sa svakim bude u koaliciji."Sada je veoma teško reći kako će biti formirana nova vlada. Nama je prva adresa SNS, kao što je nakon prethodnih izbora bio DS. Normalno je da mi najpre moramo da razgovaramo između sebe. Ipak, za nas u SPS nije bitno da li ćemo biti u vlasti, već da osvojimo dovoljno glasova da možemo da artikulišemo svoj politički program. Našu koaliciju sa SNS nismo bazirali na tome da imamo isti politički program, ali smo se dogovarali oko svega. Sada je ključni problem u tome da se sve stranke nadaju da će ući u vladu Srbije. SPS nema taj problem", kaže Dačić i dodaje:"Ako neko nema potrebu da sarađuje sa vama, onda to dovoljno govori. Tu nema ljubavi i sve će zavisiti od izborne matematike. Što se nas tiče, ne možemo da sprovodimo drugačiji politički program od onoga koji elementarno odgovara našem korupusu ideologije. To znači da mi ne možemo da budemo u vladi koja bi sprovodila potpuno drugačiji program od našeg".Kada je reč o eventualnim prevremenim izborima u Vojvodini, Dačić ističe da je najvažne da se najpre promeni izborni zakon u pokrajini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track