Dačić: Odgovoriti da li Miloševići mogu da se vrate
Foto: Kurir štampano

Red je da se reši to pitanje

Dačić: Odgovoriti da li Miloševići mogu da se vrate

Politika -
Nisam s njima (porodicom Milošević) u dobrim odnosima, ne govorim da je to naš politički uslov (povratak u Srbiju). Ako su krivi, neka budu osuđeni, rekao je predsednik SPS

BEOGRAD - Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić rekao je danas da "posle 14 godina treba konačno da se zna" da li porodica bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića može da se vrati u Srbiju i da to nije političko nego pravno pitanje.

Dačić je novinarima u Palati Srbija rekao da je red da se reši to pitanje, ali da niko nije imao političke hrabrosti da se suoči s njim. "Nisam s njima (porodicom Milošević) u dobrim odnosima, ne govorim da je to naš politički uslov (povratak u Srbiju). Ako su krivi, neka budu osuđeni", rekao je predsednik SPS-a.

Dačić je kazao da je o tom pitanju razgovarao i s nekadašnjim predsednikom Srbije i DS-a Borisom Tadićem 2008. godine. Prema njegovim rečima, u rešavanju statusa porodice Milošević ne vidi ništa sporno i treba odgovoriti na pitanje da li neko sme da se vrati u zemlju, da li se protiv nekog vodi postupak, da li ima poternica i da li će biti hapšenja.

"Neko treba da saopšti da li se (Miloševići) gone. To su pravna pitanja, ne politička, ova vlast sigurno ne progoni porodicu Milošević", rekao je lider SPS-a. On je rekao da je porodica Milošević razočarana odnosom Srbije prema Slobodanu Miloševiću i, ne računajući njegovu suprugu Mirjanu Marković, ne žele da dođu u Srbiju jer smatraju da se država nekorektno ponela prema bivšem predsedniku.

"Ne tražimo aboliciju, ali posle 14 godina treba da se zna da li je neko odgovoran. To nije u našim rukama, to je u rukama pravosuđa", rekao je Dačić. Danas se navršava osam godina od smrti Slobodana Miloševića u Haškom tribunalu gde mu je bilo suđeno zbog zločina u bivšoj Jugoslaviji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja