Ivica Dačić: Demokrate se kaju što nas nisu sve pobili 5. oktobra!
Foto: Kurir štampano

Intervju, lider SPS o političkim protivnicima i budućoj vladi Srbije

Ivica Dačić: Demokrate se kaju što nas nisu sve pobili 5. oktobra!

Politika -
Neka Tadić prvo reši kako će da preskoči cenzus. Davao sam mu veštačko disanje četiri godine; Poručujem svima: Nemojte da čačkate mečku da ne bi zaigrala u vašem dvorištu

BEOGRAD - Kontranapad.Svi nas napadaju jer se plaše našeg izbornog rezultata, a ne zato što postoje programske razlike među nama, pošto većina, za razliku od nas program i nema, kaže u intervjuu za Kurir Ivica Dačić, lider SPS.I ranije ste imali dobar rezultat, ali ste bili najbolja udavača, a sada ste svačija meta.- Njihov glavni i jedini cilj je da osvoje više od nas. Ceo ovaj takozvani demokratski blok misli da će se tako pokazati njihov tobože opozicioni duh. Napad na mene je napad na vladu. A, u suštini, misle da tako kupuju ulaznicu da budu deo buduće vlade.Da, ali i Tadić, Dinkić i Jovanović napadaju vas, a ne Vučića?- Što bi napadali Vučića s kojim hoće da prave vladu? Oni za mene nisu nikakva opozicija.Dobro, a ko je opozicija?- Samo DS i DSS. Šta hoćete da kažete? Da je Čeda Jovanović opozicija? Svi drugi su opozicija samo po tome što napadaju mene.Da li to znači da posle 16. marta sve što je rečeno u kampanji možete da ostavite po strani i razgovarate s njima? Pominje se široka koalicija?- A što bih ja sa njima razgovarao? Jedno sam naučio za sve ove godine koliko sam na političkoj sceni: Svako vas voli onoliko koliko ste mu potrebni. Niko me ne zanima, želim da pobedim sve. A ko će s kim posle da ide, toga sam se naslušao svih ovih godina više puta. Apsolutno je nebitno.Verujete li u bilo šta što kažu Tadić, Đilas, Jovanović, Dinkić?- Kako da im verujem kada znam da lažu. Tadić prvo priča da mu je vizija bila da hoće sa SPS, pa sada neće. Davao sam mu veštačko disanje četiri godine.Mislite li da vam se Tadić sada sveti jer niste s njim napravili vladu?- Tadić i ja nismo u istoj kategoriji.Koja je on kategorija, a koja ste vi?- Oni su u papir ili muva kategoriji. Mi smo superteška. Prema tome, neka oni svi prvo razreše svoje probleme - kako će da preskoče pet odsto. Mi se borimo za titulu u vlasti. Nismo ničiji privezak.I za vas kažu ste bili privezak vlasti?- Nikad! Kakav privezak vlasti, ja sam premijer!

Čini se da vas je od svega što je dolazilo od NDS najviše pogodila izjava Mikija Rakića da sa vama i SPS nije moglo da se ozbiljno radi. Da li sam u pravu?- Mislim da ga je sramota od njega samog i svih njih kada to kažu. Moj jedini komentar na takve izjave je da vladu sa DS nisam napravio zbog Tadića, nego zbog mog prijateljstva sa Mikijem Rakićem.Spekuliše se da bi upravo Rakić mogao u novoj vladi da bude ministar policije?- Neka bude, ali prvo za to mora da ima dovoljno glasova. To nije nikakav problem. Hoću da kažem da ne može da se priča sve i svašta. Do poslednjeg dana i trenutka su me molili da napravimo vladu sa DS. Ipak, više od svih njih znam kakav je ko.Hajde, kažite kakav je ko? Kakav je Miki Rakić, Tadić?- Ne znam kakvi su sada, ali znam kakvi su bili.Kakvi su bili?- Bavim se politikom 24 godine. Ja sam nezaštićeni svedok političke scene. Kada ja budem počeo da govorim kakav je ko, mislim da se to mnogima neće svideti.Podelite to sa narodom. Kažete da ste čovek iz naroda.- Takve izjave ne bi bile dostojne mog nivoa. Poručujem svima: Nemojte da čačkate mečku da ne bi zaigrala u vašem dvorištu. Svi oni na nas iz SPS i SNS gledaju kao na građane drugog reda. Misle da su neki nadljudi, a mi nesposobni. Siguran sam da ne mogu da se nakaju što nas nisu sve pobili 5. oktobra.To su teške reči?- To je istina.Vaš rad su kritikovali i visoki funkcioneri i ministri iz SNS. Činjenica je da Vučić to nikada nije radio, barem ne javno?

- To je potpuno tačno. Imali smo korektan odnos. Poštovao je moju poziciju premijera, kao i ja njegovu da je lider najjače stranke. Različiti smo ljudi i političari. Ideologije su nam različite. U Srbiji postoje samo dve ozbiljne političke stranke i koalicije, a to su SNS i SPS. Sve ostalo je samo borba za to ko će biti najbolja udavača ili prva pratilja. Kako bih rekao - bižuterija. Razlikujemo se, ali pravimo kompromise i zato smo mi alternativa jedni drugima.Ali bilo je niskih udaraca?- Verovatno da je bilo, ali sam siguran da oni nikad nisu dolazili ni sa moje, ni sa Vučićeve strane lično. Siguran sam da će naše dve stranke ostvariti najbolji rezultat i da i oni, kao i mi, žele da nastave posao koji smo zajedno započeli.Nema dileme, 16. marta uveče prvo zovete Vučića?- Naravno Vučića, a koga drugo? Ili će on mene. Svejedno.Bilo je varnica sa predsednikom Nikolićem?- Neke njegove kritike nisu bile na mestu. To je njegovo pravo, ali isto tako i ja imam pravo da iznesem kritike na njegov račun. Ali, predsednički izbori nisu sada na dnevnom redu. Da su na dnevnom redu, nisam siguran da bi ih Nikolić sada dobio. Siguran sam da bih ga ja pobedio. Čekam svoje vreme, a ono tek dolazi.Ipak su raspisani izbori, znači odnosi u vladi nisu bili baš idealni?- Nije bilo dobro što ova vlada nije imala mandat da sprovede neke stvari do kraja. Nadam se da će buduća vlada imati pun mandat, kao i svaka sledeća. Mora da se zna neki red. Kada su parlamentarni, lokalni, predsednički, kada pokrajinski izbori. Da oni budu provera javnog mnjenja kako ne bismo stalno dolazili u situaciju da idemo na vanredne izbore.Mislim da su mi ovo 17. izbori po redu. To nije normalno. A hoćemo da budemo normalna zemlja. E pa, ne može.Valjda se tako učimo demokratiji?- Nije to demokratija, to je anarhija. Normalne zemlje nemaju instituciju vanrednih izbora.

Politika ds je uništila „Srbijagas“, a ne BajatovićKo su kandidati SPS za ministre ako uđete u vladu. Da li će biti iznenađenja?- Ne može se sada na takav način razgovarati. Niko ne razmišlja u tom smeru dok se ne znaju rezultati izbora. Činjenica je da smo uspeli da prevaziđemo sve kadrovske probleme koje smo imali. Bilo je nezadovoljstva i ljutnje, ali smo to prevazišli i niko nije napustio stranku. Videćemo šta će za SPS biti najbolje i ko su kandidati. Sigurno je da se neću grabiti za javna preduzeća. Od toga smo samo imali štete.Znači prepuštate „Srbijagas“?- Nije bitan „Srbijagas“. Želim da budem korektan. Nije problem Bajatović. Problem „Srbijagasa“ je stav države šta treba da bude ovo preduzeće. Bajatović je sa Tadićem dogovarao da umesto dugova koje ima dobije vlasništvo u pojedinim firmama. Nije se sa mnom konsultovao, nego sa Tadićem i Cvetkovićem. Kakva će biti cena gasa takođe nije moja odluka, nego odluka vlade da nema poskupljenja cene gasa. Nije korektno reći da je Bajatović ili SPS uništio „Srbijagas“. Uništila ga je pogrešna državna politika svih ovih prethodnih godina zato i država treb što pre da odluči šta đe sa jadnim preduzećima jer ona nisu socijalne ustanove. Ta oblast javnih preduzeća je, na žalost, danas kompletno nedorečena.

Neka se završi epopeja ŠarićViše puta ste ponovili da vi i Vučić treba najmanje da se plašite od hapšenja Šarića. Ali vama je ta afera godinama kao omča oko vrata. Ko vam to podmeće, ako je tačno to što vi kažete?- Jedva čekam dan kada će Darko Šarić biti uhapšen. Konačno će se završiti jedna epopeja! Šarića u životu nisam video, niti sam ikada s njim nešto radio. Oni su hteli da prebace sve na mene po sistemu „drž‘te lopova“.Ko vam smešta - deo policije, državnog aparata...?- Od početka su hteli sve da prebace na mene. To ne prihvatam. Evo pokazivao sam već, a evo pokazujem i vama slike sa direktorima DEA, FBI. Stvarno ne znam da li bi oni sa mnom uopšte razgovarali, a kamoli da se grle da imam bilo kakve veze sa narko-klanovima. Šta, direktori FBI i DEA ne znaju ništa, ali znaju zato naši ovde? Susretao sam se i sa Tomasom Hardiganom, koji je šef svih operacija DEA za ceo svet. Upoznat je i sa svim detaljima iz akcije „Balkanski ratnik“. Oni ne znaju, ali zato naši znaju. To je smešno.Da li znate gde je Darko Šarića?- O tome ne mogu da pričam javno. Ali postoje neka saznanja o tome gde se Šarić sada nalazi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track