SVI SE PRAVE NEOBAVEŠTENI: Direktore Veljoviću, ko štiti Ješića u policiji?
Foto: Zorana Jevtić

Krivične prijave protiv Ješića skupljaju prašinu u policiji

SVI SE PRAVE NEOBAVEŠTENI: Direktore Veljoviću, ko štiti Ješića u policiji?

Politika -
Prijave koje su DRI i Agencija za borbu protiv korupcije podneli protiv potpredsednika pokrajinske vlade i bivšeg gradonačelnika Inđije ali se ti predmeti ne pomeraju s mrtve tačke

BEOGRAD - Direktor policije Milorad Veljović nije želeo da odgovori zasto policija koči procesuiranje tri velike afere koje je Kurir otvorio i čuva u fioci krivične prijave DRI protiv potpredsednika pokrajinske vlade. Nijedna istraga mutnih radnji bivšeg predsednika Inđije ne pomera se s mrtve tačke!

Protiv potpredsednika pokrajinske vlade Gorana Ješića, ukupno je podneto čak 14 krivičnih i prekršajnih prijava, ali nijedna od njih nije dobila konačan epilog! Istu sudbinu doživele su i krivične prijave koje je protiv Ješića podneo DRI, kao i prijava koju je policiji uputila Agencija za borbu protiv korupcije.Kako tvrdi izvor Kurira iz vrha MUP, čak i istrage kojeje protiv Ješića, inače visokog funkcionera DS, pokrenula policija, takođe tapkaju u mestu.

- U policiju je stiglo nekoliko krivičnih i prekršajnih prijava protiv njega, tačnije, 14 prijava, ali su sve zataškane. Čak i policijske istrage koje su bile pokretane protiv Gorana Ješića bile su skrajnute, "stavljene u fioku", a znajući kako funkcioniše policija, tako važni slučajevi nisu mogli da se stave "ad akta" bez direktnog odobrenja nekog iz samog vrha policije - kaže izvor Kurira.

Policija je, saznajemo, još prošle godine pokrenula istragu protiv Ješića zbog sumnjivih poslova koji su sklapani u Inđiji u vreme kad je vodio tu opštinu, a na proveri je bila i njegova imovina - stan u Beču i Novom Sadu. Pod lupom su bili poslovi sklapani u vreme kad je Ješić bio predsednik Skupštine opštine Inđija, a predmet istrage - kupovina stana u Beču i Novom Sadu. Ješića je češljala i Agencija za borbu protiv korupcije, a vanredna kontrola njegove imovine počela je 26. aprila prošle godine, posle objavljivanja vesti u medijima da je kupio stan u Beču od 116 kvadrata, vredan oko 250.000 evra.

Po čijem nalogu su ove istrage praktično stopirane, odnosno, ko je od funkcionera MUP uzeo u zaštitu Ješića, juče nismo uspeli da saznamo. Naime, direktor policije Milorad Veljović juče nije želeo za Kurir da odgovori ko i zašto stopira istrage protiv Ješića, odnosno, da li je on naložio da se prijave protiv njega ne rade.

Podsetimo, protiv Ješića su podnete krivične i prekršajne prijave koje ga terete za nenamensku isplatu raznih naknada u iznosu od čak 55.434.000 dinara, kao i za kršenje zakona jer nije sproveo postupak javne nabavke za usluge u iznosu od 20.959.000 dinara.

Kako je Kurir pisao, DRI je u aprilu ove godine podneo krivične prijave protiv Ješića, kao i šestoro njegovih saradnika u opštini Inđija zbog nenamenskog trošenja budžetskog novca u 2012, što je navedeno na sajtu te institucije. Na sajtu je objavljeno da su predsednik opštine Inđija i Opštinsko veće bez pravnog osnova isplatili naknade pomoćnicima predsednika opštine u iznosu od 487.000 dinara.

Takođe, bez validne dokumentacije platili su 8.850.000 dinara za medijske usluge, dok su 200.000 dinara dali za fizičko-tehničko obezbeđenje manifestacija i izradu pehara, a uprava Inđije je protivzakonito uplatila i 18.860.000 dinara za usluge JKP "Komunalac", navodi se na sajtu.Ješić se juče nije javljao na pozive Kurira, ali je nedavno izjavio da su prijave DRI protiv njega "budalaština" i da "nemaju nikakvog smisla". On je rekao da je reč o novcu kojim je opština Inđija plaćala lekare u domu zdravlja jer je to u interesu građana i dodao da bi ponovo učinio isto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track