PAJTIĆ SMENIO ĐILASA: Demokratska stranka neće se cepati
Foto: Nemanja Pančić

Izbori u DS: Dosadašnji zamenik postao predsednik

PAJTIĆ SMENIO ĐILASA: Demokratska stranka neće se cepati

Politika -
Bojan Pajtić dobio 1.461, a Dragan Đilas 1.277 glasova skupštinskih delegata

BEOGRAD - Promena na vrhu.Novi predsednik Demokratske stranke od sinoć je Bojan Pajtić, pošto je za njega glasao 1.461 delegat od 2.774 na stranačkoj skupštini.Stranački prijateljiOn je tako smenio Dragana Đilasa, koji ga je i predložio za svog zamenika kad su zajedno skidali s vrha DS Borisa Tadića. Pajtić je postao peti lider DS od osnivanja sa 184 glasa razlike, pošto je za Đilasa glasalo 1.277 delegata.Pajtić je po saopštavanju rezultata glasanja poručio da se stranka više neće deliti i cepati, i da već od narednog dana složno kreće u borbu za „oslobađanje Srbije od demagoške vlasti Srpske napredne stranke“. On je u kratkom obraćanju delegatima poručio da je ovo poslednja izborna skupština DS na kojoj učestvuje, jer će se slede ći put predsednik stranke birati na neposrednim izborima.Svog protivkandidata Dragana Đilasa i one koji su ga podržali nazvao je stranačkim prijateljima i istakao da je pred svima ozbiljan zadatak, jer danas su, kako je objasnio, pristojni, pošteni, pametni i obrazovani ljudi u Srbiji zabrinuti za svoju sudbinu i zagledani u DS, od kojeg očekuju rešenja.- DS je pokazao da je najliberalnija i najcivilizovanija stranka u zemlji. Prvi put je predsednik jedne velike parlamentarne stranke iz Vojvodine. Pokazali smo da smo lišeni predrasuda i da demokrate ljude cene po tome kakva rešenja nude - rekao je Pajtić.Vlada u senciOn je najavio da će dati sve od sebe da konsoliduje stranku i formira što bolju vladu u senci.- Nisam dostojan da se nalazim na mestu na kojem je bio Zoran Đinđić, ali i tako nedostojan garantujem da ću svaki atom snage i sve svoje znanje i iskustvo uložiti da DS bude jači, jer kad je DS jak, Srbija je srećnija i slobodnija - poručio je Pajtić.Uoči glasanja oba kandidata su pozvala članstvo na solidarnost i razgovor unutar stranke, a Pajtić je poručio da će, i ukoliko Đilas dobije većinu glasova, smatrati da je pobedio „neko njegov“.

Pomoć poplavljenima... Demokrate slale SMS na 1003
Pomoć poplavljenima... Demokrate slale SMS na 1003

Nije sve izgubioČETIRI ĐILASOVA POTPREDSEDNIKAOd pet juče izabranih potpredsednika DS, čak četiri su kandidati Dragana Đilasa. Najviše glasova dobio je Borislav Stefanović - 1.602 (više i od Pajtića), a slede Nataša Vučković (1.557), Goran Ješić (1.526) i Maja Videnović (1.494). Gordana Čomić, koju je predložio Bojan Pajtić, dobila je 1.456 glasova.Ispod „crte“ ostao je čak i dugogodišnji potpredsednik stranke koga je predložio Đilas Dragan Šutanovac (1.394), kao i Pajtićevi kandidati Branimir Kuzmanović (1.131), Dejan Nikolić (1.043), Slobodan Milosavljević (701) i Miloš Đajić (513).Ovakav rasplet unutarstranačke trke, međutim, mogao bi da dovede do novih trvenja u stranci.- Unutarpartijske borbe mogle bi vrlo lako da se nastave i još žešće rasplamsaju, pošto je pobedio Pajtić, a za četiri od pet potpredsednika izabrani su kandidati iz Đilasovog tima. Biće to prava ludnica - kaže naš sagovornik iz DS.

Održao rečJEŠIĆEVA OSTAVKA PAJTIĆUFunkcioner Demokratske stranke Goran Ješić podneo je sinoć ostavku na mesto sekretara za poljoprivredu u Vladi Vojvodine. On je na Tviteru napisao da odlazi, kao što je i najavio da će učiniti, ako za predsednika DS bude izabran Bojan Pajtić, koji je i predsednik vojvođanske vlade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track