VUČIĆ U BEČU: Puna podrška Austrije za novi imidž Srbije!

Prijateljska poseta

VUČIĆ U BEČU: Puna podrška Austrije za novi imidž Srbije!

Politika -
Predsednik Vlade Srbije završio je jednodnevnu posetu Beču sastankom sa predsednikom Austrije Hajncom Fišerom. Tokom zvanične posete Austriji Vučić se sastao sa najvišim predstavnicima austrijske države
1 / 5

BEČ - Drugačijim imidžom uspećemo da privučemo investitore, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić i istakao da Srbija ima najbolje odnose sa Austrijom u proteklih 100 godina.

"Baš na stogodišnjicu Prvog svetskog rata, ovde su nas dočekali kao prijatelje", rekao je Vučić u Beču.

Premijer je rekao da su domaćini pokazali da se Srbija doživljava na mnogo drugačiji način, nego što je bilo do skora i poručio da tu priliku moramo da iskoristimo.

U Beču su sa mnogo uvažavanja govorili o reformskim planovima Srbije i pružili punu podršku neophodnim ekonomskim i političkim reformama u Srbiji, napomenuo je premijer.

"Razgovarali smo sa predstavnicima industrijalaca, sa brojim privrednicima, rekao bih sa najznačajnijim austrijskim kompanijama - neke koje već imaju svoje biznise u Srbiji, neke koje planiraju da dođu našu zemlju", dodao je Vučić.

On je naglasio da će Srbija prvi put imati najveću trgovinsku razmenu sa Austrijom, što nije lako s obzirom na to da je Hrtvatska imala ogromnu razmenu sa tom zemljom.

"Prvi put, Srbija je po BDP najjača na Zapadnom Balkanu", istakao je Vučić.

Dobrodošlica najviših predstvanika austrijske države

Predsednik Vlade Srbije završio je danas jednodnevnu posetu Beču sastankom sa predsednikom Austrije Hajncom Fišerom.

Tokom zvanične posete Austriji Vučić se sastao sa najvišim predstavnicima austrijske države

Vučić je u Austriji trebalo da boravi 18.i 19.maja, ali je posetu morao da odloži zbog katastrofalnih poplava u Srbiji.

Austrijski kancelar Verner Fajman bio je sprečen, zbog ranije zakazanog boravka u Gracu da se sastane sa srpskim kolegom.

Vučić je posetu započeo razgovorima sa vicekancelarom i ministrom finansija Mihaelom Špindelegerom, i zatim susretom sa šefom austrijske diplomatije Sebastijanom Kurcom.

Takođe Vučić je imao razgovore u Udruženju industrijalaca Austrije i potom učestvovao na konferenciji "Poslovni most" u organizaciji Senata privrede Austrije i Srbije.

Austrijski sagovornici u razgovoru sa srpskim premijerom istakli su odlične odnose dve zemlje i obećali nastavak podrške Srbiji na putu u EU.

Opredeljeni za Evropu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beču da je Srbija nedvosmisleno opredeljena za evropski put i da će pokušati da uradi sve što je do nje do 2019. godine, kada je red na članice Evropske unije (EU) da se izjasne žele li Srbiju kao punopravnog člana.

Vučić je na konferenciji u organizaciji Senata privrede Austrija-Srbija istakao da je Austrija najveći investitor u Srbiju, ali da je robna razmena na nižem nivou nego što bi bilo dobro za obe zemlje.

Prema njegovim rečima, Austrija i Srbija su u istoriji retko bile na istoj strani, a sada imaju najbolje moguće odnose.

Vreme je i želimo da budemo na istoj strani sa Austrijom i Nemačkom, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je Vlada Srbije napravila ambicioznu agendu i da se u narednih mesec i po dana očekuje usvajanje novog zakona o radu, stečaju, privatizaciji, izdavanju dozvola i Kancelariji za brze odgovore.

Pred Srbijom su teške mere fiskalne konsolidacije, moramo da zaustavimo rast javnog duga. Biće potrebne nepopularne mere, ali to se mora uraditi u roku od dve, tri godine, da ljudi mogu da računaju da će posle toga pristojno živeti, rekao je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track