Najnovije vesti

LAVROV KOD DAČIĆA: Članstvo Srbije u EU neće oslabiti veze s Rusijom
Foto: Tanjug

Šef ruske diplomatije u Beogradu

LAVROV KOD DAČIĆA: Članstvo Srbije u EU neće oslabiti veze s Rusijom

Politika
Nisam shvatio da je to pitanje ili Rusija ili EU. Mi želimo i EU i nastavljanje dobrih odnosa sa Rusijom. Zašto bi se samo od Srbije tražilo da se opredeljuje "ili ili", dok druge zemlje EU imaju najrazvijenije odnose sa Rusijom, podvukao je šef srpske diplomatije
1 / 7 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se danas sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim, koji je juče doputovao u dvodnevnu posetu Beogradu.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar inostranih poslova Ivica Dačić poručio je danas da članstvo Srbije u EU nikako neće oslabiti ili prekinuti veze sa Rusijom.

On je, posle razgovora sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim, na zajedničkoj konferenciji za štampu, istakao da Srbija želi da bude članica EU, što je nacionalni i državni interes i dodao da Srbija ne želi i nikada neće biti protiv Rusije. "Nisam shvatio da je to pitanje "ili Rusija ili EU". Mi želimo i EU i nastavljanje dobrih odnosa sa Rusijom. Zašto bi se samo od Srbije tražilo da se opredeljuje "ili ili", dok druge zemlje EU imaju najrazvijenije odnose sa Rusijom", podvukao je Dačić.

On je izrazio veliko zadovoljstvo zbog posete kolege iz Ruske federacije, istakavši da je za nivo političkih odnosa kakvi postoje između dve zemlje veoma bilo važno da dođe do češćih i redovnih međusobnih poseta.Istovremeno je ukazao da je svog kolegu pozvao tokom boravka u Beču 6.maja, jer šef ruske diplomatije nije poslednje tri godine boravio u Beogradu.

"Nivo političkih odnosa je takav da je to nedopustiv dug period bez naših susreta. To je bio razlog posete, nikakav drugi", podvukao je on.Dačić je obećao da se više nikada neće desiti tako dug period bez ovih susreta i naglasio da dve zemlje imaju dobre i prijateljske odnose, kao i da Srbija želi da se oni nastave i dalje prodube.Nivo političkih odnosa je možda najbolji u poslednjih nekoliko decenija i želimo više razmena poseta možda i na višem nivou, istakao je on.

"S druge strane svi ekonomski projekti koji su započeti biće nastavljeni. Interes je Srbije da se oni nastave. Naš nacionalni i državni interes je da se izgradi Južni tok, da NIS bude najbolja kompanija u regionu, da se uspešno završi program revitalizacije naše železnice, i niz drugih novih programa investicija", ukazao je on.

Ruska Federacija, prema njegovim rečima, je jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera, Srbije, pored Nemačke i Italije.Dačić se zahvalio Rusiji, ali posebno ministru Lavrovu na dugogodišnjem kontinuiranom praćenju i uključenosti u probleme koje Srbija ima kada je Kosovo i Metohija u pitanju i podršci koju Moskva daje."Da nije podrške Rusije i još nekih drugih zemalja, ali pre svega Rusije i Kine, kao stalne članice Saveta bezbednosti UN, Srbija bi danas bila u gotovo izgubljenoj poziiciji kada je reč o Kosovu i Metohiji", uveren je on.

Dačić je najavio da će Srbija uložiti maksimalne napore, kao budući predsedavajući OEBS-a, da se ukrajinska kriza rešava putem dijaloga, ocenivši da će to će biti veliki izazov za našu zemlju u idućoj godini.On se na kraju zahvalio Rusiji na ogromnoj kako humanitarnoj, tako i spasilačkoj pomoći tokom poslednjih poplava, kao i za ulaganja u razvoj humanitarnog centra u Nišu.Dva ministra potpisala su, po završetku razgovora, Plan konsultacija dva Ministarstva za period 2015.do 2016.godine.

Lavrov: Za Rusiju neprihvatljive linije razdvajanja u Evropi

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas u Beogradu da Rusija poštuje pregovore o pristupanju Srbije EU, ali da su za nju neprihvatljive linije razdvajanja u Evropi. Na konferenciji za novinare posle razgovora s ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem, Lavrov je rekao da će izgradnja gasovoda Južni tok ići po planu i da veruje da je obustavljane gradnje samo trenutno. Dačić je posle razgovora izjavio da Srbija želi da bude članica EU, ali da nikada neće biti protiv Rusije. Lavrov je ocenio sa odnose Srbije i Rusije karakteriše dinamična politika dijaloga, čemu će doprineti i plan o konsultacijama dva ministarstva koji je danas potpisao sa Dačićem.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...