Najnovije vesti

REKTOR: Kod nas nije doktorirao; TONČEV: Završio sam 2013.
Foto: Fonet

Jedan u klin, drugi u ploču

REKTOR: Kod nas nije doktorirao; TONČEV: Završio sam 2013.

Politika
Tončev nije registrovan ni u evidenciji promovisanih doktora nauka na Univerzitetu u Nišu, rekao je Antić u odgovoru na zahtev za pristup informacijama od javnog značaja u kome se tražila "provera podataka da li je Novica Tončev na Univerzitetu u Nišu stekao zvanje doktora gradjevinskih nauka

BEOGRAD - U evidenciji saglasnosti datih na odluke o odobravanju tema doktorskih disertacija na Univerzitetu u Nišu, poslanik SPS-a Novica Tončev nije registrovan, rekao je rektor tog univerziteta prof. dr Dragan Antić.

 

Tončev nije registrovan ni u evidenciji promovisanih doktora nauka na Univerzitetu u Nišu, rekao je Antić u odgovoru na zahtev za pristup informacijama od javnog značaja u kome se tražila "provera podataka da li je Novica Tončev na Univerzitetu u Nišu stekao zvanje doktora gradjevinskih nauka,".

 

Antić nije želeo da otkrije ko je podneo zahtev za proveru podataka koji se tiču doktorata Tončeva. Zahtev je podnet 19. maja 2014. godine, a odgovor je dat s datumom od 2. juna ove godine. Interesovanje za doktorsku disertaciju Tončeva javilo se pošto se predstavio kao doktor nauka prilikom predstavljanja narodnih poslanika u Skupštini Srbije.

 

U odgovoru na zahtev navodi se da "u evidenciji datih saglasnosti na odluke o usvajanju izveštaja o uradjenim doktorskim disertacijama na Univerzitetu u Nišu Novica Tončev nije registrovan", kao i da "u evidenciji promovisanih doktora nauka na Univerzitetu u Nišu Novica Tončev nije registrovan."

 

U odgovoru se podseća da Univerzitet u Nišu kao samostalna visokoškolska ustanova po Zakonu o visokom obrazovanju daje saglasnost na odluke fakulteta o prihvatanju tema doktorskih disertacija, saglasnost na odluke fakulteta o prihvatanju izveštaja o uradjenim doktorskim disertacijama i promoviše doktore nauka.

 

Antić je rekao u da, osim zahteva za proveru podataka za Tončeva, drugih zahteva u skorije vreme nije bilo.

 

Tončev je, kako se navodi u njegovoj biografiji, završio Gradjevinski fakultet u Nišu, Odsek visokogradnje, 1989. godine. Bio je predsednik opštine Surdulica, narodni poslanik je Socijalsitičke partije Srbije u Narodnoj skupštini.

 

Inače u Nišu je u toku provera stečenih diploma i na Medicinskom fakultetu. Dekan Medicinskog fakulteta u Nišu prof. dr Stevan Ilić rekao je da je na osnovu anonimne prijave u kojoj se tvrdi da je više nastavnika tog fakulteta steklo akademska zvanja suprotno pravilima, inspekcija Ministarstva prosvete uzela dokumentaciju radi provere tih navoda o sticanja akademskih zvanja. Posle provere znaćemo rezultat i javnost će o tome biti obaveštena, napomenuo je prof. dr Stevan Ilić.

 

Tončev: Doktorske studije završio sam 2013.

Poslanik u Narodnoj skupštini Novica Tončev saopštio je danas, povodom izjave rektora niškog Univerziteta, da je doktorske studije upisao 2009. godine i završio ih 2013. godine.

 

Tončev u saopštenju navodi da je Građevinski fakultet završio na državnom univerzitetu, gde je diplomirao 30. juna 1992. godine.

 

Doktroske studije traju tri godine i sadrže 11 ispita, podseća Tončev u saopašatenju.

 

"U skladu sa Pravilnikom o doktorskim studijama na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu položio sam sve ispite predvidjene nastavnim planom i programom. Posedujem izdato Uverenje br.29/02 izdato 20. februara 2014. godine koje je izdao Univerzitet u Nišu, Gradjevinsko-arhitektonski fakultet", navodi Tončev u saopštenju.

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...