RAZREŠEN: Goran Ješić više nije pokrajinski sekretar za poljoprivredu
Foto: Marina Lopičić

Skupština Vojvodine

RAZREŠEN: Goran Ješić više nije pokrajinski sekretar za poljoprivredu

Politika -
Predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić izjavio je da to nije klasično razrešenje, već konstatovanje ostavke, budući da je više puta u javnosti rekao da podnosi ostavku na svoje funkcije

NOVI SAD - Skupština Vojvodine razrešila je danas dužnosti pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Gorana Ješića. Za razrešenje Ješića glasala su 63 poslanika, a opozicione partije nisu glasale za taj predlog.

Predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić izjavio je da to nije "klasično razrešenje", već konstatovanje ostavke, budući da je Ješić više puta u javnosti rekao da podnosi ostavku na svoje funkcije. - Nema razloga za bojazan da sredstva namenjena vodoprivrednim preduzećima neće biti usmerena za sanaciju štete uzrokovane poplavama - rekao je Pajtić. Kako je naveo, u narednim danima će kroz razgovore sa koalicionim partnerima biti odlučeno da li će na mestu Ješića biti neko iz Demokratske stranke (DS) ili iz neke druge stranke. Predsednik pokrajinske vlade i lider DS Bojan Pajtić rekao je novinarima, uoči početka sednice, da je Ješić u javnosti u mnogo navrata govorio da je podneo ostavku, te da je kazao da mu je 17. juni poslednji dan rada u vladi.

- Naglašavam da se radi o konstatovanju ostavke koju je Ješić dao, a da li će na njegovo mesto doći kadar iz DS ili neke druge stranke to je stvar dogovora u narednom periodu - rekao je Pajtić.

On je istakao da je na dnevnom redu današnje sednice završni račun budžeta čime aktuelan pokrajinska vlast, kako je kazao, pokazuje ozbiljnost u poštovanju države i zakona. - Republički parlament već duži niz godina nije raspravljao o završnom računu budžeta, a Pokrajina to čini svake godine i nadam se da će i republički parlament ubuduće ispratiti naš primer - kazao je Pajtić.

Na pitanje novinara da li su u DS spremni da u pregovorima oko rekonstrukcije pokrajinske vlade izvrše i koliki broj ustupaka ostalim strankama vladajuće koalicije, Pajtić je objasnio da je situacija u pokrajini takva da jedino DS može da vrši ustupke. - Svesni smo činjenice da DS u ovom trenutku ima manje poslanika u pokrajinskoj skupštini u odnosu na 2012.godinu, ali i pored toga DS čini 70 odsto vladajuće koalicije, i na DS je jedino da vrši ustupke, kada su kadrovi u pitanju - kazao je lider DS dodajući da o konkretnim kadrovskim rešenjima do sada nije billo reči.

Na pitanje novinara da prokomentariše navodne priče da se vode razgovori o promeni predsednika pokrajinske Skupštine Ištvana Pastora, Pajtić je rekao da DS ne želi da komentariše bilo koje razgovore, istakavši da ukoliko NDS i SVM postignu dogovor o smeni na tom mestu DS ne bi imala ništa protiv.

Predsednik poslaničkog kluba SNS Predrag Matejin rekao je novinarima da je dnevni red današnje sednice pun iznenađenja i da SNS neće glasati ni za jedan predlog aktuelne pokrajinske vlasti.- SNS neće ni učestvovati u glasanju - rekao je Matejin dodajući da nema infromacije o tome kakvi su planovi o rekonstrukciji vlade i dogovori postignuti na sastancima LSV, NDS, SVM i DS.

Njilaš umesto Delija potpredsednik Pokrajinske vladeSkupština Vojvodine izabrala je danas Mihalja Njilaša za potpredsednika Pokrajinske vlade i pokrajinskog sekretara za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice. On je na tom mestu zamenio Andora Delija koji je u Mađarskoj izabran za poslanika Evropskog parlamenta (EP), pa je zbog toga podneo ostavku na funkciju u vojvođanskoj vladi.

Matejin je dodao da naprednjaci neće praviti nikakve kompromise kada je reč o smeni pokrajinske vlade, ističući da je SNS pravio kompromise kada je to bilo u interesu gradjana Vojvodine, navodeći primer izglasavanje novog Statuta Vojvodine.

Predsednik poslaničkog kluba LSV Branislav Bogaroški rekao je da su iz te stranke još juče poručili da ništa spektakturalno ne očekuju na današnjoj sednici Skupštine.- Na dnevnom redu su dva kadrovska rešenja odnosno pokrajinskog sekretara za propise, nacionalne zajednice i obrazovanje Andora Delija, koji je postao član Evropskog parlamenta i smena Ješića. LSV ta rešenja nikako ne smatra početkom rekonstrukcije pokrajinske vlasti, već su to tehničke stvari - rekao je Bogaroški.

Na novinarsko pitanje da li će Ješića na funkciji sekretara za poljoprivredu zameniti zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš, on je kazao da do sada nije razgovarano o kadrovskom rešenju.Poslanik DSS Milenko Jovanov rekao je da poslanici te stranke neće učestvovati u glasanju i neće podržati nijedan predlog vladajuće koalicije. Govoreći o rekonstrukciji vlasti on je kazao da su to samo kozmetičke promene koje za svrhu imaju samo da se aktuelna vlast održi do kraja mandata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track