Najnovije vesti

MEŠTANI BELOG POLJA OČAJNI: Skakavci svuda, već mi jedu pasulj u bašti
Foto: Beta

Insekti okupirali selo kod Kuršumlije

MEŠTANI BELOG POLJA OČAJNI: Skakavci svuda, već mi jedu pasulj u bašti

Srbija
Brste useve, preplavili livade, voćnjake i dvorišta, a niko nije preduzeo nikakve mere da se rojevi ne bi širili

KURŠUMLIJA - Meštani sela Belo Polje kod Kuršumlije izrazili su zabrinutost zbog lokalne najezde skakavaca i nezadovoljstvo jer ih nadležni nisu obavestili šta da rade.

"Meštani su nezadovoljni jer niko nije preduzeo nikakve mere da se rojevi skavaca ne bi širili, a strahuju i za useve", kazao je meštanin Ljuba Perić. Najezda "italijanskih skakavaca" u Belom Polju primećena je pre nedelju dana na oko stotinu kvadratnih metara, a sada se proširila na oko stotinu hektara.

"Nemamo čak ni preporuku nadležnih šta da radimo i kako da se izborimo. Oni su počeli da brste useve. Sada ih ima po livadama, voćnjacima i dvorištima", kazao je Perić.

Zavod za zaštitu prirode Srbije je utvrdio da je to "italijanski skakavac" i da su kod Kuršumlije za sada samo larve drugog i trećeg stadijuma, a da još nema odraslih jedinki.

Iz Zavoda su naveli kako očekuju da larve punu zrelost dostignu krajem jula i početkom avgusta, kada će dobiti krila i može ih biti u još većem broju, te bi i šteta na usevima bila veća. Meštanin Slobodan Radovanović rekao je da su žitelji Belog Polja u strahu jer je Zavod najavio samo praćenje razvoja situacije, a ne zaštitne mere. "Skakavci već jedu pasulj u mojoj bašti. Šta da radimo kad budu počeli da lete!?", kazao je Radovanović. Meštani apeluju na nadležne da hitno preduzmu mere da spreče da se skakavci prošire.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...