Vučić: Reforme će doneti bolji život
Foto: RTS

Predsednik vlade o ekonomiji

Vučić: Reforme će doneti bolji život

Politika -
Krenuli smo da sprovodimo sve što je potrebno da ozdravimo, poručio premijer

BEOGRAD - Premijer Aleksandar Vučić, gostujući sinoć u emisiji „Oko“ na RTS, rekao je da je Srbija ušla u nezaustavljiv proces reformi, koje će, ukoliko sve bude išlo planiranim tempom, za nekoliko godina doneti boljitak za sve građane naše zemlje.- Krenuli smo da sprovodimo sve što je potrebno da Srbija ozdravi. Mnogi su dosad priznali da je novi zakon o radu napredak. Reformski zakoni su jedno od naših obećanja i ponosni smo što smo počeli da menjamo ono od čega smo bežali prethodnih godina, čega smo se plašili. A plašili smo se nezadovoljstva onih koji ne brinu o radnicima, poslu, privredi, nego samo o sebi - rekao je Vučić.Veliki napredakPremijer je ocenio da i politički protivnici poštuju i priznaju da su prvi napravljeni koraci veliki napredak i velika reforma i da i oni znaju da je sličan zakon o radu donosio i Zoran Đinđić 2001. godine.- U odnosu na taj zakon, koji je bio nešto liberalniji, sad je preciznije uređen rad na određeno vreme, godišnji odmor je usklađen s Kancelarijom međunarodne organizacije rada i regulisan je povoljnije za zaposlene nego što je bio tada. Novim zakonom se garantuje minimum prava u pogledu rada noću, smenskog rada, na dan praznika, a veoma precizno su navedeni otkazni razlozi i procedure za zaštitu radnika - konstatovao je Vučić.

Podrška celog sveta

Srpski premijer se osvrnuo i na srpsku ekonomiju, za koju je rekao da je u teškoj situaciji, navodeći da je od 2005. do 2012. ukupan broj zaposlenih opao za 354.000, od čega je 318.000 izgubilo posao u privrednom sektoru. Takođe je istakao da Srbija neće doživeti bankrot i da je dobijena podrška celog sveta za reformske zakone.Komentarišući ostavku Lazara Krstića na mesto ministra finansija, Vučić je rekao da mu je teško pao njegov odlazak.- Krstić ostaje u kabinetu kao specijalni savetnik - rekao je Vučić i dodao da je Lazar Krstić pomogao Vladi i da Srbija ima stabilno finansijsko tržište.Premijer je poručio da će do 4. avgusta, kad se navršava 100 dana Vlade, biti ispunjeno sve što je izneo u ekspozeu, osim smanjenja plata, i naveo da se još ne zna kako će izgledati mere fiskalne konsolidacije i na koji način će se uštedeti, ali da smanjenje penzija za 20 odsto neće prihvatiti.(A. S. B.)

ŠansaRUSIJA NIJE REKLA „NE“ FIJATUPremijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da u Moskvi nije odbijena mogućnost da se „Fijatovi“ automobili izvoze u Rusiju.- Ne volim da govorim velike stvari, ali to nije odbijeno. Očekujem da ruski predsednik Vladimir Putin dođe u Srbiju, ne mogu da obećam da će to biti pozitivno rešeno, ali postoje šanse - rekao je Vučić na RTS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track