Vučić: Ne bih rekao da je bezvizni režim ugrožen
Foto: Tanjug

Premijer sa ministrima policije Nemačke i Francuske

Vučić: Ne bih rekao da je bezvizni režim ugrožen

Politika -
Vi znate da sam ja pesimista po prirodi, ali ne bih rekao da je na bilo koji način ugrožen bezvizni režim. Mi ćemo uraditi sve što je u našoj moći, uveren sam da ćemo uspeti u tome da u budućnosti nikada više ne bude ugrožen sve dok ne postanemo članica Evropske unije, naveo je srpski premijer

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da veruje da bezvizni režim nije ugrožen i da će Srbija uraditi sve kako bi tako i ostalo.

"Vi znate da sam ja pesimista po prirodi, ali ne bih rekao da je na bilo koji način ugrožen bezvizni režim. Mi ćemo uraditi sve što je u našoj moći, uveren sam da ćemo uspeti u tome da u budućnosti nikada više ne bude ugrožen sve dok ne postanemo članica Evropske unije", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za štampu sa ministrima unutrašnjih poslova Nemačke i Francuske.

On je rekao da je na sastanku bilo reči o problemima lažnih azilanata i ocenio da je važno što Nemačka usvaja zakon o Srbiji kao sigurnoj zemlji.

Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Tomas de Mezijer poručio je danas da je Srbija označena kao zemlja sigurnog porekla i da nema nikakvog smisla da bilo ko pokušava da traži azil u Nemačkoj."Građanima Srbije poručujem: Nemojte to ni da pokušavate, bićete vraćeni", rekao je De Mezijer.

On je podsetio da su se Nemačka i Francuska složile 2009. godine da za građane Srbije budu ukinuto izdavanje viza za putovanje u EU.

"To je dobro i tako treba da ostane", rekao je on, upozorivši istovremeno na negativnu tendenciju koja otada postoji, a to je povećanje broja azilanata za gotovo 20 odsto.Samo u Nemačkoj, od 120.000 onih koji su ove godine zatražili azil najveći broj je iz Srbije.

"To nije dobra tendencija", naglasio je De Mezijer. Kako je rekao, Nemačka je upravo zbog toga pokrenula inicijativu za uvođenje zakona po kojem bi Srbija bila označena kao sigurna zemlja i zadovoljna je što je i Srbija to pozdravila.

Zemlja koja želi u EU jeste zemlja sigurnog porekla, što znači da nema azila, objasnio je nemački ministar, dodavši da će biti pokrenuta i informativna kampanja kako bi se ljudima objasnilo da nema smisla ni razloga tražiti azil u Nemačkoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track