POLITIČKI PRITISAK: Zukorlić hoće da uđe u vlast
Foto: Maja Majsovski Rašević

Muftija sandžački se nudi premijeru Vučiću

POLITIČKI PRITISAK: Zukorlić hoće da uđe u vlast

Politika -
Muamer Zukorlić pokušava da uđe u vlast u Novom Pazaru, a kasnije možda i na višim nivoima umesto Rasima Ljajića

BEOGRAD - Muftija sandžački Muamer Zukorlić pokušava da zameni Rasima Ljajića i njegov SDPS te zauzme njegovu poziciju u vladajućoj koaliciji čiju okosnicu čine naprednjaci, saznaje Kurir.- Zukorlić je sračunato organizovao i šetnju srednjoškolaca u uniformama i s fesovima, jer želi da se ponovo postavi kao politički faktor. Tome ide u prilog činjenica da, bez obzira na ekstremne izjave, hvali rad premijera. Glavna meta mu je Ljajić, jer su godinama na ratnoj nozi, te obojica koriste svaku priliku da napadnu jedan drugog. Zukorlić pokušava da uđe u vlast u Novom Pazaru, a kasnije možda i u republičku - kaže izvor Kurira.Bitan factorU prilog tome ide i nedavna Zukorlićeva izjava da je on nezaobilazan faktor, ali i „kilometarski“ hvalospev šefu Vlade.- Vučić je pokazao hrabrost, brzo detektuje probleme i nije talac čak ni sopstvene ideologije. U pogledu nastojanja da rešava velike probleme ima državnički kapacitet. Po onome što je pokazao za ove dve godine, Aleksandar Vučić ima šansu da bude prepoznat i od strane manjinskih naroda i zajednica, uključujući i Bošnjake, kao ozbiljan partner - izjavio je muftija Zukorlić za jedne dnevne novine. Lider SDPS i ministar za trgovinu u Vladi Srbije Rasim Ljajić kaže da je Zukorlić politički marginalac i da svojim zapaljivim izjavama hoće da skrene pažnju na sebe kako bi došao na vlast na bilo kom nivou.- Muftija se svima nudi kao partner. Cilj mu je da bude deo vlasti i Islamska zajednica mu služi samo kao sredstvo, njega vera ne zanima! - kaže Ljajić i dodaje u dahu:- Nisam iznenađen što hvali Vučića. On hoće da se uvuče u vlast po svaku cenu, iako je to matematički nemoguće. Izbori su pokazali koliku ima snagu. Nije broj uniformisane dece merilo snage! Međutim, ne odustaje.Ekskluzivac Pokušali smo da stupimo u kontakt i s muftijom Zukorlićem, ali odgovor nismo dobili. Kako nam je rečeno, muftija daje intervjue, ali ne i izjave. Podsetimo, muftija je u žižu javnost ponovo dospeo pre nekoliko dana, kad je u Novom Pazaru organizovao grupu m ladih On u zelenim uniformama i s fesom na glavi prodefilovali centrom grada i obišli Hadžet.

Ljajić: Nisam iznenađen što hvali Vučića. On hoće da se uvuče u vlast po svaku cenu, iako je to matematički nemoguće
Ljajić: Nisam iznenađen što hvali Vučića. On hoće da se uvuče u vlast po svaku cenu, iako je to matematički nemoguće

Reis iz u Crnoj GoriZUKORLIĆ PODRŽAVA VEHABIJE U CGRifat Fejzić, reis IZu Crnoj Gori, okrivio je Islamsku zajednicu u Srbiji da podržava vehabistički pokret u toj zemlji.- IZ u Srbiji permanentno je u Crnoj Gori podržavala tu radikalnu grupu i sve one koji se nisu slagali sa Islamskom zajednicom - rekao je Fejzić.Adem Zilkić, reis IZ Srbije, kaže da nije iznenađen Fejzićevim saznanjima.- Duboko je u pravu. Trebalo je to da kaže pre pet godina, vehabistički pokret se sada mnogo proširio. Oni ne mogu da destabilizuju državu - kaže Adem Zilkić.

DSSMUFTIJA POVAMPIRIO FAŠIZAMDSS osudila je paradu paravojnih formacija muftije Zukorlića i zatražila od državnih organa da zaustave „delovanje povampirenog fašizma“.- Reč je o smotri vojne formacije kojoj je nedostajalo samo oružje - kazao je Vukosav Tomašević iz DSS.

ČINJENICEKako su se prepucavali Ljajić i Zukorlić- 3. jun 2010. Ljajić optužio Zukorlića da širi govor mržnje- 16. jul 2010. Muftija kritikovao Ljajića i Ugljanina da džabe sede u Vladi jer ne rade ništa na promociji svojih spomenika i kulture- 8. maj 2012. Ljajić, posle muftijinog debakla na izborima, poručio da Zukorlić više ne može da bude verski poglavar- 31. maj 2012. Zukorlić optužio Ljajića zbog policijskog pretresa kuće u dvorištu njegovog doma, Ljajić najavio krivičnu prijavu- 14. avgust 2013. Ljajić poručio muftiji da je štetan po Bošnjake- 7. septembar 2014. Ljajić prozvao muftiju zbog zloupotrebe dece (u manifestacijama kao što je Hadžet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja