POSLE 30 GODINA: Vučić dovodi kineskog premijera u Srbiju!
Foto: Rojters

Prvi put od Titovog doba u Beogradu

POSLE 30 GODINA: Vučić dovodi kineskog premijera u Srbiju!

Politika -
Premijer će u decembru ugostiti kolegu iz Kine Li Kećenga i lidere 16 država centralne i istočne Evrope na zajedničkom samitu

BEOGRAD - Predsednik Vlade Aleksandar Vučić sastao se juče s kineskim premijerom Li Kećengom i dogovorio se o održavanju samita 16 lidera zemalja centralne i istočne Evrope u decembru u Beogradu, a u organizaciji Srbije i Kine. Biće to prva poseta kineskog premijera Srbiji posle skoro 30 godina, kada će zajedno otvoriti most Zemun-Borča.- To je velika stvar za Srbiju. Prvi put posle 1986. dolazi kineski premijer, kao i 16 premijera centralne i istočne Evrope u Beograd. Punih 40 godina nismo bili domaćin takvog skupa. Njegovo održavanje pokazuje da postajemo važan faktor i da smo vođenjem nezavisne i principijelne politike uspeli da dobijemo podršku Kine i drugih država - rekao je Vučić i dodao da je vrlo srećan i zadovoljan zbog časti koja je ukazana Srbiji.Zasluženo mesto- To znači da je Srbija na znatno boljem putu i da je prijateljstvo s Kinom jače i izraženije nego ranije - rekao je premijer i podsetio da su pre ove vlade, tokom devedesetih, 2000, od 2009. do 2010, mnogi pokušavali da dovedu kineskog premijera u Srbiju.- Niko nije uspeo. Sada smo mi uspeli - kazao je Vučić i ocenio da je Li Kećeng time ukazao posebnu naklonost prema Srbiji, ali i odlukom da sedi kraj njega na svečanoj večeri za učesnike Svetskog ekonomskog foruma u Tjenđinu:- Posebna mi je čast što mi je Li u mnoštvu lidera država i premijera rekao da sednem pored njega na večeri u čast svih učesnika „kineskog Davosa“, da je Srbija zaslužila to mesto. To govori o ugledu koji Srbija ima u Kini i tu priliku nećemo propustiti.Na sastanku smo se dogovorili da u decembru dvojica premijera, s mađarskim kolegom Viktorom Orbanom, potpišu ugovor o izgradnji moderne pruge Beograd-Budimpešta, za brzinu od 300 km na sat, koju bi mogle da grade kineske firme.Kećeng je kazao da su Srbija i Kina „dobri prijatelji i partneri koje spaja čvrsto tradicionalno prijateljstvo i čvrsti temelji na političkom nivou“.- Kina je spremna da učvrsti uzajamno političko poverenje sa Srbijom, proširi saradnju i poveća kulturnu razmenu - izjavio je Kećeng i uputio Vučiću poziv za zvaničnu posetu Pekingu.Uzajamno poverenjeVučić je ocenio da je to projekat od strateškog značaja za Srbiju. Li mu je, kako je dodao, preneo da je nedavno razgovarao s grčkim premijerom Antonisom Samarasom i da su se dogovorili da se pruga Budimpešta-Beograd spoji sa Solunom.- Premijer Li pokazao je razumevanje visine javnog duga u Srbiji i verujem da ćemo pronaći najbolji model finansiranja za naših 180 kilometara pruge, pošto Mađari nemaju problem finansiranja svojih 180 kilometara - kazao je Vučić.

IspalaODBIJAO SVE - OD MILOŠEVIĆA DO TADIĆAKineskog premijera u Srbiju nisu uspeli da dovedu posle pada komunizma ni Slobodan Milošević, ni Zoran Đinđić, ni Vojislav Koštunica, ni Boris Tadić, ni Ivica Dačić... Premijer Vučić je posle sastanka s Li Kećengom prepričao da mu je u šali rekao da ne može da se vraća u Srbiju dok ne dobije obećanje da će doći u decembru, na šta mu je on uzvratio: „Da ne biste vi ovde toliko ostajali, moraću ja da dođem do Beograda“.

Kineski medijiPLODONOSNA SARADNJAKako su javili kineski mediji, Li je na sastanku s Vučićem pozitivno govorio o kinesko-srpskom strateškom partnerstvu, prvom koje je Kina uspostavila s jednom zemljom centralne i istočne Evrope. učić je rekao da je „Srbija iskren prijatelj Kine“ i da će raditi na organizovanju samita kako bi „saradnja Kine s evropskim zemljama mogla da bude još plodonosnija“. On je razgovarao s predstavnicima više velikih kineskih kompanija o investiranju u Srbiju.

ČINJENICES kim se sve susreo Vučić od formiranja Vlade- Moskva, 7-8. jul Ruski predsednik i premijer Vladimir Putin i Dmitrij Medvedev- Berlin, 11. jun Nemačka kancelarka Angela Merkel- Beograd, 5. maj Komesar za proširenje Štefan File Predstojeći susreti- 19. ili 20. oktobar Predsednik Rusije Vladimir Putin- početak novembra Premijer Francuske Manuel Vals - 22. oktobAR predsednik vlade Albanije Edi Rama (prva poseta albanskog premijera Beogradu posle 68 godina)- novembar Šeik Mohamed bin Zajed el Nahjan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track