Aljbin Kurti vodi dijalog Prištine s Beogradom

Postignut dogovor Albanaca

Aljbin Kurti vodi dijalog Prištine s Beogradom

Politika -
To je deo sporazuma koji je u sredu potpisan između postizborne koalicije opozicionih stranaka, koju predvodi kandidat za premijera Kosova Ramuš Haradinaj, i pokreta Samoopredeljenje.

PRIŠTINA - Predstavnik pokreta Samoopredeljenje, koji predvodi Aljbin Kurti, ubuduće će voditi tehnički dijalog Beograda i Prištine.

To je deo sporazuma koji je u sredu potpisan između postizborne koalicije opozicionih stranaka, koju predvodi kandidat za premijera Kosova Ramuš Haradinaj, i pokreta Samoopredeljenje.

Ovim sporazumom stekli su se uslovi za formiranje nove kosovske vlade kao i za izbor Ise Mustafe, lidera Demokratskog saveza Kosova, za predsednika Skupštine.

Dogovor su podržali i poslanici Srpske liste u kosovskoj skupštini. To znači da će sadašnji premijer Kosova Hašim Tači i njegova Demokratska partija Kosova ostati u opoziciji.

U delu sporazuma koji se odnosi na dijalog Beograda i Prištine se navodi da će se "potpisnici sporazuma uvek usaglašavati u vezi s pitanjima koja će se razmatrati u dijalogu. Dijalog je odgovornost vlade i vlada će izabrati osobu iz Samoopredeljenja koja će voditi dijalog".

Iako se nigde ne pominje Srbija, podrazumeva se da ce se razgovori voditi izmedu Beograda i Prištine.

U tački 5 sporazuma piše da se potpisnici zalažu za "kvalitetan dijalog koji će biti zasnovan na dobro pripremljenim principima koji će biti orijentisani i fokusirani na pitanja koja su u interesu Republike Kosovo i dijalog koji će biti zasnovan na reciprocitetu i poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta".

Aljbin Kurti je na konferenciji za novinare, međutim, rekao da će dijalog biti voden samo sa EU i EK, kao i sa kosovskim Srbima.

"Akcent sporazuma je ekonomski razvoj, reforme, integracije Kosova i socijalni dogovor. Dijalog će biti vođen samo sa EU i EK, kao i sa kosovskim Srbima u cilju njihove integracije u naše društvo.

Od danas počinje velika promena u Kosovu. Nećemo imati vladu Tači 3, vec novu vladu kojoj ce gradanin Republike biti u centru pažnje. U sporazumu je sve jasno", naveo je Kurti, odgovarajuci na pitanje novinara ko će iz Samoopredeljenja biti zadužen za vodenje dijaloga.

U tački 7 piše da ce Briselski sporazum biti poslat Venecijanskoj komisiji kako bi se utvrdilo da je u u saglasnosti sa Ustavom Kosova i ljudskim pravima, dok se u tacki 8 navodi da ce ovaj dokument biti deo programa nove vlade.

Novinari su na jucerašnjoj konferenciji, održanoj posle potpisivanja sporazuma, pitali buduceg mandatara Ramuša Haradinaja kako ce funkcionisati vlada u kojoj ce biti i Srpska lista i Samoopredeljenje.

"Sa Samoopredeljenjem smo 10. juna započeli zajednicki projekat s jednim ciljem „Ne vladi Tači 3“. Danas je ovim sporazumom napravljen veliki napredak. Istovremeno, složili smo se da etnicke zajednice preuzmu svoju odgovornost kao što piše u Ustavu Kosova i da budu deo institucija Kosova. Nama je dobrodošlo to što je Srpska lista sa nama. Naš interes je njihova integracija", rekao je Haradinaj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track