SVETAC: Sto godina od rođenja patrijarha Pavla

Sećanje na 44. poglavara SPC

SVETAC: Sto godina od rođenja patrijarha Pavla

Društvo -
Patrijarh Pavle rođen je 11. septembra 1914, godine u selu Kućanci, tada u Austrougarskoj, a sada u Hrvatskoj, u zemljoradničkoj porodici kao Gojko Stojčević

BEOGRAD - Stogodišnjica rođenja pokojnog poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC) Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Pavla biće obeležena u četvrtak u Beogradu nizom manifestacija.

U Narodnoj biblioteci biće otvorena izložba posvećena ličnoj biblioteci patrijarha Pavla dok će Duhovna akademija biti održana u Zadužbini Ilije M. Kolarca.

Patrijarh Pavle rođen je 11. septembra 1914. godine, na praznik Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja, godine u selu Kućanci, tada u Austrougarskoj, a sada u Hrvatskoj, u zemljoradničkoj porodici kao Gojko Stojčević.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve bio je od 1990. godine do smrti u novembru 2009. godine.

Pre ustoličenja za 44. poglavara Srpske pravoslavne crkve dugo godina služio je na Kosovu i Metohiji kao episkop raško-prizrenski.

Izložbu koja sadrži veoma bogat i jezički raznovrstan fond od oko 9.000 jedinica bibliotečke građe otvoriće patrijarh srpski Irinej.

Lična biblioteka patrijarha Pavla pripada fondu Biblioteke Srpske patrijaršije, ima status kulturnog dobra i čuva se u konaku manastira Svetog Arhangela Mihaila u Rakovici kod Beograda, u kojem je sahranjen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track