Petrič o putu ka EU: Srbija pokazala kako se to radi
Foto: Wolfgangpetritsch.com

Primer ostalima u regionu

Petrič o putu ka EU: Srbija pokazala kako se to radi

Politika -
Upitan šta očekuje od EU, bivši austrijski diplomata kazao da Unija više ne treba da bude posmatrana kao neko ko daje pare i sprovodi projekte, već mora iz Brisela biti upućena poruka „želimo vas, ali zemlja i politika moraju dati svoj doprinos“

BEČ - Bivši ambasador Austrije u Beogradu i visoki predstavnik međuanarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH) Volfgang Petrič ocenio je da je Srbija primer na Balkanu kako treba delovati u cilju napretka na putu ka EU.

On je kazao da je vreme da se BiH podstakne da snažnije krene prema Evropi, a da je Srbija pokazala kako se to čini donošenjem više važnih političkih odluka.

Petrič je istakao da je Srbija primer kako treba delovati na putu ka Briselu i da se videlo da postoji mogućnost da političari, od kojih se to najmanje očekivalo, donesu odluke koje su neophodne.Austrijski diplomata učestvovao je u Beču na konferenciji civilnog društva BiH, koja se sinoć završila, i tim povodom istakao da je civilno društvo bitno za kreiranje budućnosti zemlje.

On je objasnio da je neophodno da se u kreiranju budućnosti uključi što više mlada generacija.

Petrič je kazao da je ovaj skup organizovan u bitno vreme, kada je EU dobila novu Evropsku komisiju, kojoj je, kao i nadležnom komesaru, potrebno više saznanja šta misle građani u BiH.

Prema njegovim rečima svi znaju da je potrebno sprovesti promene kako bi ljudi konačno mogli bolje da žive, dodajući da je Srbija dokazala kako se to radi. „Bilo bi dobro da BiH konačno napreduje i priključi se zajedničkom putu u pravcu Brisela“, poručio je Petrič.

Upitan šta očekuje od EU on je kazao da Unija više ne treba da bude posmatrana kao neko ko daje pare i sprovodi projekte, već mora iz Brisela biti upućena poruka „želimo vas, ali zemlja i politika moraju dati svoj doprinos“.„Srbija je primer kako se to radi. Političari od kojih se to najmanje očekivalo doneli su odluke koje su neophodne“, podvukao je on.

Petrič je izrazio očekivanje da će posle izbora u BiH uslediti neophodne odluke u pravcu EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track