RRA zabranjuje Dinkićev predizborni spot?

RRA zabranjuje Dinkićev predizborni spot?

Politika -
Ujedinjeni regioni Srbije prekršili su Zakon o oglašavanju time što su u izbornom spotu koristili logo poznatih svetskih kompanija

BEOGRAD - Ujedinjeni regioni Srbije prekršili su Zakon o oglašavanju time što su u izbornom spotu koristili logo poznatih svetskih kompanija, zbog čega će najverovatnije biti doneta odluka da se emiterima naloži zabrana emitovanja tog spota, rečeno je u Republičkoj radiodifuznoj agenciji (RRA).

"Očito se radi o kršenju Zakona o oglašavanju, jer gledaoci stiču utisak da te kompanije podržavaju kampanju URS", rekao je član Saveta RRA profesor Goran Peković, dok je zamenik predsednika Saveta RRA Goran Karadžić najavio da će to biti jedna od tema sednice tog tela, koja je zakazana za ponedeljak.

Karadžić je kazao da su službe RRA "uočile" moguć problem i obavestile Savet RRA da se u jednom od spotova URS pojavljuje logo drugih firmi i kompanija.

Karadžić je objasnio da će Savet RRA, ukoliko bude smatrao da ima elemenata kršenja Zakona o oglašavanju, uputiti prekršajnu prijavu, pa će konačnu reč o tome dati Prekršajni sud, dok je Peković dodao da će Savet RRA najverovatnije tada doneti i odluku da emiterima naloži da prestanu sa emitovanjem tog spota.

Predviđene kazne, kako piše u Zakonu o oglašavanju, za "neistinito, upoređujuće i prevarno" oglašavanje su od 100.000 do milion dinara.

U članu 30. Zakona o oglašavanju navedeno je da je zabranjeno, pored ostalog, oglašavanje kojim se "aludirajući na drugoga, njegovo poslovno ime, naziv, zaštićeni žig, aktivnost, proizvod ili uslugu, iskorišćava ugled tog drugog lica na način kojim se dovode u zabludu primaoci oglasne poruke".

URS u spornom spotu koristi, pored ostalih, logo kompanije Fijat, na čijem je dolasku u Srbiju lider URS bio angažovan kao ministar u Vladi Srbije.

http://www.youtube.com/watch?v=mPXXSXc_qRg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track