Homen: Postoji politička volja za otvaranje tajnih dosijea

Homen: Postoji politička volja za otvaranje tajnih dosijea

Politika -
Evropski parlement postavio je precizno i jasno ovo pitanje, koje nije preterano komplikovano i može biti lako urađeno, poručio državni sekretar Ministarstva pravde

BEOGRAD - Državni sekretar Ministarstva pravde Srbije Slobodan Homen izjavio je da postoji politička volja za rešavanje pitanja otvaranja tajnih dosijea, koje, kako je naveo, nije preterano komplikovano.

"Svi smo znali da je pitanje otvaranja dosijea važno, ali niko nije očekivao da će to pitanje Evropski parlement postaviti precizno i jasno. To nije preterano komplikovano pitanje, postoji polička volja i može biti lako urađeno", rekao je Homen.

On je dodao da će sve više sličnih zahteva biti upućivano Srbiji, što zemlja bude bliža Evropskoj uniji. Prema rečima Homena, EU će u Srbiji insistirati na primeni zakona usaglašenih sa evropskim propisima. Homen je naveo i da je realno očekivati da se datum početka pregovora za ulazak Srbije u EU dobije do kraja ove godine ili počekom sledeće.

Državni sekretar je kazao i da će Vlada Srbije u naredne dve nedelje usvojiti takozvani "Marijin zakon" o strožijoj kontroli pedofila i silovatelja koji su odslužili zatvorske kazne.

"Novi zakon predviđa niz mera, od zabrane puta u inostranstvo do obaveznog javljanja na svakih 15 dana policiji i socijalnim ustanovama, nemogućnosti promene prebivalište i niz drugih mera... zakon je urađen po uzoru na Veliku Britaniju u kojoj je to najbolje rešeno", naveo je Homen na RTS-u.

On je kazao da je to propis koji će imati apsolutnu političku podršku i da će u naredne dve nedelje vlada da ga usvoji, kao i da je pitanje meseca kad će biti izglasan u Skupštini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track