Sanda Rašković-Ivić: DSS ne menja strateške ciljeve
Foto: KURIR

Sanda Rašković-Ivić: DSS ne menja strateške ciljeve

Politika -
Nova predsednica stranke pozvala je članove i simpatizere DSS da pozdrave dolazak ruskog predsednika Putina u Beograd 16. oktobra ocenivši da svaka poseta predsednika Rusije "reafirmiše ulogu te zemlje u srpskom istorijskom pamćenju"

BEOGRAD - Novoizabrana predsednica Demokratske stranke Srbije (DS S) Sanda Rašković-Ivić izjavila je danas da ta stranka neće menjati svoja strateška opredeljenja već samo taktički pristup biračima "kako bi običnim građanima što više približila velike državne teme".

"DSS će ostati evroskeptična, anti-NATO stranka koja političku i vojnu neutralnost Srbije vidi kao svoje strateško opredeljenje. Menjaćemo taktiku rada jer želim da povežem velike državne teme poput odbrane postojećeg Ustava i očuvanja Kosova i Metohije u sastavu Srbije, sa običnim ljudima", kazala je Rašković-Ivić na konferenciji u sedištu stranke u Beogradu. Ona je rekla da DSS neće menjati identitet koji je "dugo gradila" i da je spremna da sarađuje sa pojedincima, udruženjima i strankama "kojima je na srcu" očuvanje teritorijalnog integriteta i ekonomski oporavak Srbije.

"Želimo da DSS bude stožer nacionalnog bloka jer je u kadrovskom i organizacionom smislu najopremljenija za tu ulogu. Takav blok nam nije potreban kako bi prešli cenzus već da bi se na organizovaniji način i u većem broju suprotstavili promenama aktuelnog Ustava i pokušajima uvođenja Srbije u EU i NATO", kazala je predsednica DSS. Komentarišući tok stranačkih izbora na kojima je izabrana za predsednicu, Rašković-Ivić je ocenila da je "ponosna" što nije bilo zloupotreba i što su predsednički izbori održani "u atmosferi harmonije i prirodnog stranačkog nadmetanja".

"Iako sam na izborima održanim u nedelju ostvarila plebiscitarnu pobedu, pravu pobedu će DS S ostvariti samo ako svi zajedno dobijemo podršku građana i vratimo se na staze stare slave. Ne očekujem dalje podele u stranci jer ovo je naša kuća i svi treba da ostanemo zajedno", rekla je Rašković-Ivić. Ona je dodala da će se "uvek zalagati" za jedinstvo u stranci i da će u narednom periodu razgovarati sa Milošem Aligrudićem, koji je bio njen protivkandidat na unutarstranačkim izborima kao i sa bivšim liderom DS S-a Vojislavom Koštunicom.

Odgovarajući na pitanje da li će razgovarati i sa nekadašnjim članovima DS S-a, Sinišom Kovačevićem i Nenadom Popovićem, Rašković-Ivić je kazala da će sačekati da oni naprave svoje stranke kako bi videla "kako dišu i kakavi su im programi".

Dodala je da trijumf žene na izborima u DS S-u predstavlja poruku za srpsku i evropsku javnost i dokaz da ta partije nije "mačištička stranka koja se obraća samo muškarcima". Predsednica DS S-a je najavila da će više vremena posvetiti obilasku terena i razgovorima sa opštinskim odborima i da će najpre posetiti Kosovo i Metohiju početkom sledeće nedelje. "Odmah ćemo uvesti i reforme u stranci, u prvom redu ćemo izmenama partijskog statuta omogućiti decentralizaciju i debeogradizaciju stranke.

Prirodno je i da sama partija bira prve saradnike predsednika kao i da postoje čvrsta pravila koja će propisati kako se napreduje u stranačkoj hijerarhiji", rekla je Rašković-Ivić. Prema njenim rečima, DS S će zadržati ekvidistancu prema Srpskoj naprednoj stranci (SNS) i Demokratskoj stranci (DS) jer "te dve partije ne pokazuju da im je Srbija na prvom mestu". "Zamena funkcionera DS-a funkcionerima naprednjaka neće doneti ništa dobro Srbiji. Mi želimo srpsku Srbiju, želimo vlast koja će brinuti o interesima srpskog naroda a ne Brisela", rekla je Rašković-Ivić.

Ona je pozvala članove i simpatizere DSS da "pozdrave" dolazak ruskog predsednika Putina u Beograd 16. oktobram ocenivši da svaka poseta predsednika Rusije "reafirmiše ulogu te zemlje u srpskom istorijskom pamćenju". Na izborima za predsednika DS S-a, održanim u nedelju, Sanda Rašković-Ivić dobila je 359 glasova, dok je Miloš Aligrudić dobio 174 glasa članova Skupštine stranke. Na njen predlog, izabrani su i potpredsednici stranke: bivši predsednik opštine Zubin Potok, Slaviša Ristić, vojvođanski funkcioneri stranke Borko Ilić i Milenko Jovanov, funkcioneri Milica Radović, Milan Lapčević iz Niša, Miroslav Petković iz Čačka i Predrag Džajević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track