DAČIĆ SE POZDRAVIO SA EŠTON: Oprosti mi, Ketrin, možda nisam bio fin!
Foto: Fonet

Potpredsednik Vlade se u Briselu oprostio sa baronicom

DAČIĆ SE POZDRAVIO SA EŠTON: Oprosti mi, Ketrin, možda nisam bio fin!

Politika -
Šef diplomatije i visoka predstavnica EU evocirali uspomene, komplimenti pljuštali na sve strane. Prvi potpredsednik srpske vlade izvinio se što su rođendan Eštonove dočekali za pregovaračkim stolom

BEOGRAD - Tokom oproštajnog susreta Ivice Dačića, šefa diplomatije, sa Ketrin Ešton, visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost, koja je posredovala u pregovorima Beograda i Prištine, pljuštale su pohvale na sve strane!Dačić je poručio nakon susreta da je Eštonova jedini objektivni posrednik u krizama na zapadnom Balkanu, dok je ona njemu odala priznanje zbog državničke hrabrosti. Tako su se oprostili u atmosferi „ti meni vojvodo, ja tebi serdare“.Tači izvisio- Mogu da kažem da je ona bila jedini objektivni posrednik u krizama na zapadnom Balkanu, jer sam tokom 24 godine bavljenja politikom bio svedok svih većih kriza u regionu - rekao je Dačić.- Znam da joj nije bilo lako, a jednom je čak i svoj rođenđan morala da provede sa mnom i Hašimom Tačijem jer je razgovor trajao ceo dan - podsetio je Dačić, dok je Eštonova odala priznanje Dačiću zbog državničke hrabrosti ispoljene tokom dijaloga. Ona se prisetila da je s Dačićem i Tačijem u poslednje dve godine provela čak 430 sati u razgovoru i da je sporazum više njihova zasluga nego njena.Inače, zanimljivo je da Eštonova na oproštajni susret nije pozvala Tačija.Dačić je naglasio da je Srbija rešena da ostane na evropskom putu, koji je ocenio kao dug, ali nepovratan, kao i da će sprovesti sve na šta se obavezala potpisivanjem Briselskog sporazuma. On je najavio da će sastanak ministara spoljnih poslova i finansija zemalja zapadnog Balkana u Beogradu biti održan u četvrtak, kao što je i planirano.Evropski put- Dijalog je sada normalna stvar, mada nije istorijska - rekao je šef diplomatije, prisećajući se vremena kad je i samo rukovanje s Tačijem predstavljalo senzaciju.Ešton je odala priznanje Dačiću, premijeru Aleksandru Vučiću i njihovim saradnicima na hrabrosti i spremnosti da pokrenu Srbiju napred.Ketrin Ešton će s položaja šefice evropske diplomatije odstupiti u novembru, a kormilo će preuzeti bivša ministarka spoljnih poslova Italije Federika Mogerini.

IstorijatKAKO SU SE VOLELI EŠTONOVA I DAČIĆTokom jedne runde pregovora Dačić je pomazio Eštonovu po kosi kako bi je smekšao! Ona se tokom razgovora iznervirala, a Dačić ju je nežno uhvatio za ruku, pomazio po kosi i rekao joj: „Keti, don‘t be angry“ (Keti, nemoj da se ljutiš). Za rođendan je visokoj predstavnici poklonio šal i rukavice, dok joj je Tači tada darovao ogrlicu.

Spremio darovePOKLONIO JOJ TROJERUČICU- Poklonio sam joj ikonu Bogorodice Trojeručice. To je najznačajnija ikona našeg naroda. Objasnio sam joj šta znači ikona, njenu istoriju, kao i da ju je Sveti Sava doneo iz Damaska i da je zaštitnica Hilandara - kazao je Dačić za Kurir.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track