Šešelj dolazi kao osvetnik, da sruši vlast
Foto: REUTERS

Šta lider srs planira da uradi po povratku iz haga

Šešelj dolazi kao osvetnik, da sruši vlast

Politika -
Analitičari procenjuju da će Vojislav Šešelj na sve načine pokušati da sruši vlast naprednjaka, ali posle godina provedenih u zatvoru on nema ni snage ni mogućnosti da to uradi

BEOGRAD - Iznenadna odluka Haškog tribunala i povratak Vojislava Šešelja, kome su dijagnostikovane metastaze na jetri, ustalasaće nakratko domaću političku scenu, ali neće bitno uticati na nju jer on zbog narušenog zdravlja najverovatnije neće moći aktivno da se bavi politikom, saglasni su poznavaoci ovdašnjih političkih prilika.Ministar za rad Aleksandar Vulin ocenio je da je odluka Tribunala da posle skoro 12 godina pusti Šešelja na slobodu politički motivisana, odnosno da je ovo samo još jedan vid pritiska na premijera Aleksandra Vučića.- Ovo je pokušaj destabilizacije Vlade Srbije i pokušaj zastrašivanja premijera. Vučića ne treba plašiti jer on neće promeniti svoju politiku. Ne može da se destabilizuje zemlja kada imate čvrstu vladu i državu koja funkcioniše - rekao je Vulin i dodao da je najzaslužniji za puštanje Šešelja iz Haga upravo premijer Aleksandar Vučić.

Rasim ljajić
Rasim ljajić

Bolest uzela mahaUrednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović smatra da nije isključeno da će Šešeljev dolazak ustalasati učmali monotoni politički život u Srbiji, a da li će, kako i u kojoj meri biti političkih ujdurmi, sve to zavisi od njegovog realnog zdravstvenog stanja.- Vraća se sa oreolom pobednika i žrtve, zbog čega će i zadobiti simpatije onih koji nisu njegove pristalice. On će pomoći svojoj stranci, teško je reći koliko, i nije isključeno da će ići na neko udruživanje s drugim strankama - kaže Vukadinović.

Politički analitičar Cvijetin Milivojević smatra da će Šešelj najverovatnije pokušati da sruši naprednjake.- Činjenica je da je Šešelj u Hag otišao kao uspešan političar, a vraća se kao bolestan čovek, koji je 12 godina ležao u zatvoru bez presude. Šešeljeva politika biće osvetnički okrenuta ka SNS i učiniće sve da ih sruši, uprkos bolesti - kaže Milivojević.Analitičar Branko Radun kaže da bi lider SRS, da je zdrav mogao aktivnije da se uključi u politiku.- Međutim, njegova sposobnost je ograničena i nema dovoljno energije. A i tolike godine zatvorskog života ostavile su traga. S druge strane, stranka mu je u lošem stanju i nema infrastrukturu za njegov politički angažman - smatra Radun.

Za svaki slučaj... Radikali na „Nikoli Tesli“
Za svaki slučaj... Radikali na „Nikoli Tesli“

Razdužio ćelijuVojislav Šešelj je juče razdužio pritvorsku ćeliju u Sheveningenu, ali ga sinoć ipak nije bilo na redovnom letu iz Amsterdama, iako se spekulisalo da kreće put Beograda. - Šešelj je trebalo da se ukrca na večerašnji let, stigao je na amsterdamski aerodrom, ali se od toga u poslednji trenutak odustalo - rekla je sinoć jedna od stjuardesa na letu „erbasa A319“ iz Amsterdama, koji je sleteo oko ponoći, sa zakašnjenjem od 20 minuta.Da Šešelja ne treba očekivati pre utorka, juče je za Kurir rekao Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Hagom, zbog prevoda dokumentacije.

Nikola i Vladimir Šešelj
Nikola i Vladimir Šešelj

Tatjana Olujić
Tatjana Olujić

ReagovanjaBratislav Gašić, SNS Šešelj je prošlostŠešelj je prošlost i njegov povratak neće ništa promeniti na političkoj sceni. Lično je premijer Aleksandar Vučić insistirao da Vlada da garancije za njegovo puštanje, a sve ovo - puštanje drona, dolazak Rame u Beograd i puštanje Šešelja je pritisak da se Srbija destabilizuje.Bojan Pajtić, lider DS sve će biti istoMislim da će politička scena ostati ista, iz jednostavnog razloga što su svi njegovi već na vlasti.Ištvan Pastor, SVM drago mi je što se vraćaDrago mi je što dolazi. Ovo je moj lični, ljudski stav i nema nikakve veze s politikom. Neka se oporavlja kod kuće, u krugu svojih najbližih. Ustalasaće političku scenu u Srbiji, ali neće bitno uticati na aktuelna dešavanja.Vuk Drašković, SPO želim mu da pobedi bolestDrago mi je što se Šešelj vraća kući i želim mu da pobedi bolest. Nanesena mu je velika nepravda.Čedomir Jovanović, LDP Hag osudio sam sebeŽao mi je što dolazi zbog bolesti. Nemam razumevanja za izostanak presude koja se čeka četiri godine. Kakva god da je, sud ju je morao doneti. Pošto nisu presudili njemu, osudili su sami sebe.Slavica Đukić Dejanović, SPS ne vidim ga u politiciZaista mislim da će se prevashodno baviti zdravljem. Ne mislim da će se baviti politikom. Vidim ga kao nekoga kome je potrebna ozbiljna medicinska pomoć.

Tatjana OlujićDOČEKUJEM PATRIOTUMeđu radikalima je bila i violinistkinja Tatjana Olujić.- Čekam Šešelja jer je branio Srbe i pokazao se kao pravi patriota, a i ja sam patriota - rekla je ona.

Alternativna medicinaLEČIĆE SE ULJEM OD MARIHUANEAlen Azarić, fitoterapeut koji se bavi proizvodnjom kanabisovog ulja, rekao je za Kurir da su ga zvali veoma bliski Šešeljevi prijatelji. - Prihvatio sam da pomognem, najverovatnije ćemo se sresti u Beogradu, a preporučiću mu kompletnu ishranu i korišćenje ulja - kaže Azarić.

Radikali na aerodromuUZALUD ČEKALI VOJVODU!Ispred aerodromske zgrade u Beogradu okupilo se sinoć dvadesetak pristalica radikala, sa zastavama. Iako su čuli da Šešelj ipak neće doleteti iz Amsterdama, oni su došli za svaki slučaj. Radikal Luka Bajić rekao je Kuriru da će, kad Šešelj dođe, „početi cirkus i preporod“, dok Stanko Ristanović očekuje da njegov lider zavede red u Srbiji. I predsednik pokreta Naši Ivan Ivanović došao je da sačeka vojvodu.- Veliko je veselje među ljudima i više niko nema živce da čeka - rekao je on.

Sumnjičavi porodica Vojislava Šešelja i dalje u neverici NE VERUJEMO DOK GA NE VIDIMOSinovi i supruga lidera SRS Vojislava Šešelja kažu za Kurir da s nestrpljenjem očekuju njegov povratak u Beograd i da još ne veruju da će uskoro ponovo živeti pod istim krovom.- U takvoj smo neizvesnosti da ne mogu da vam opišem. Ne spremamo nikakvo iznenađenje, samo da se vrati - kaže Jadranka Šešelj za Kurir.Sinovi Nikola (30), Aleksandar (21), Mihajlo (18) i Vladimir (16) kažu da su se juče čuli s njim i da je delovao opušteno i pozitivno.- Šalio se sa mnom... Podsetio me je da sam mu obećao da ću ostaviti cigarete kad se on vrati - kaže Nikola i dodaje:- I moraću to da uradim. Tek kad ga budem video i zagrlio, poverovaću da je tu - navodi Nikola.I najmlađi Šešeljev sin Vladimir bio je oprezan.- Presrećan sam zbog njegovog povratka, ali sto puta je već bilo priča da se vraća i dok ga ne vidim, neću verovati - poručuje Vladimir.R. Kantar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track