Dačić: Dobri smo i sa EU i sa Rusijom, to je naša prednost
Foto: Dado đilas

Uoči predsedavanja Oebsom

Dačić: Dobri smo i sa EU i sa Rusijom, to je naša prednost

Politika -
Mi čvrsto verujemo, a siguran sam da to naše ubeđenje dele i ostali članovi Oebsa da iskustvo koje mi imamo, kao postkonfliktno društvo izgrađeno na nizu pregovora i dogovora, može ne samo da doprinese, već i da bude dragocena pregovaračka prednost u bavljenju ovim pitanjima, rekao je ministar

BEOGRAD - Šef diplomatije Ivica Dačić ocenio je da će dobri odnosi i sa Briselom i sa Moskvom biti prednost Srbije tokom predsedavanja OEBS od 1. januara iduće godine.

On je istakao da će iskustvo postkonfliktnog drušva, takođe, biti prednost Srbije. Uoči godišnjeg ministarskog sastanka OEBS-a u Bazelu, Dačić je naveo da konfliktna područja zauzimaju značajno mesto na dnevnom redu te organizacije, i da nije reč samo o Ukrajini, već i o Nagorno-Karabahu, Pridnjestrovlju, Gruziji.

"Mi čvrsto verujemo, a siguran sam da to naše ubeđenje dele i ostali članovi OEBS-a, da iskustvo koje mi imamo, kao postkonfliktno društvo izgrađeno na nizu pregovora i dogovora, može ne samo da doprinese, već i da bude dragocena pregovaračka prednost u bavljenju ovim pitanjima", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije koja će predsedavati OEBS-u tokom 2015. godine.

Dačić dodaje da se to odnosi i na poziciju Srbije kao kandidata za članstvo u EU, koja istovremeno ima i tradicionalno bliske odnose sa Rusijom. "Siguran sam da će, nakon našeg jednogodišnjeg predsedavanja, svima biti jasno da je takva pozicija prednost - mi i sa Briselom i sa Moskvom imamo dobre odnose, ne krijemo nameru da negujemo obe relacije, rukovođeni, uvek i pre svega, svojim nacionalnim interesima", naveo je Dačić. On dodaje da za takav stav "i Brisel i Moskva imaju razumevanja, upravo zbog principijelne i sve uspešnije spoljne politike Srbije, čiji će fokus naredne godine biti predsedavanje OEBS-u".

"Verujem da će ova prilika samo još više učvrstiti našu reputaciju ozbiljnog i kredibilnog partnera u međunarodnim odnosima, budući da znam kako smo se temeljno pripremili i koje sve kvalitete donosimo u ulogu predsedavajućeg", zaključio je šef srpske diplomatije.

Dvodnevnim ministarskim sastankom OEBS-a koji počinje u četvrtak u Bazelu, označava se kraj jednogodišnjeg predsedavanje Švajcarske. Na sastanku učestvuje i Dačić, šef diplomatije Srbije koja od 1. januara 2015. predsedava OEBS-u.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track