Žarko Obradović: Dačić će Oebsom predsedavati kvalitetno
Foto: Zorana Jevtić

Srbija spremna za važan posao

Žarko Obradović: Dačić će Oebsom predsedavati kvalitetno

Politika -
Šef srpske diplomatije ima veliko diplomatsko iskustvo, znanje i sposobnost i moći će taj posao veoma kvalitetno da obavlja u interesu Srbije, rekao je zamenik predsednika SPS

JAGODINA - Zamenik predsednika Socijalističke partije Srbije Žarko Obradović ocenio je u Jagodini da će ministar spoljnih poslova Ivica Dačić veoma kvalitetno obavljati funkciju predsedavajućeg Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

"Dačić ima veliko diplomatsko iskustvo, znanje i sposobnost i moći će taj posao veoma kvalitetno da obavlja u interesu Srbije", rekao je Obradović u Jagodini.

Mislim da će sve moguće zamke i prepreke, zajedno sa Vladom, uspešno prevazići, a imaće i podršku i pomoć premijera Aleksandra Vučića "što je strašno važno, zbog toga što će ta pozicija predsedavajućeg biti pozicija Srbije, a ne bilo koga personalno", istakao je Obradović.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

Dačić već sada ima značajno diplomatsko iskustvo. Ne treba zaboraviti razgovore sa Ketrin Ešton, koji su bili teški, izuzetno teški, i druge kontakte koji je imao i kao prvi potpredsednik Vlade. Njegova međunarodna aktivnost postoji više godina. Mnogi ljudi ne znaju da je on i u godinama ranije kao poslanik Skupštine bio član naše delegacije u Savetu Evrope (SE), učestvao na mnogim međunarodnim skupovima na kojima se govorilo o Srbiji, objasnio je Obradović.

"Bio sam prisustan 2006. godine u SE kada je Marti Ahtisari (finski političar, specijalni izaslanik UN za status Kosova i Metohije) izlagao svoj plan o Kosovu, bio sam tada član naše delegacije pored gospodina Dačića i znam da je on (Dačić) jedini od naših poslnika bio od strane parlamentaraca burno pozdravljen zbog svog govora koji je održao, nakon izlaganja Ahtisarija", rekao je Obradović.

Ministarski savet OEBS je odlukom od 10. februara 2012. godine odredio da Srbija predsedava OEBS u 2015. godini u sklopu zajedničke kandidature sa Švajcarskom koja predsedava ove godine.

(Tanjug/Palma plus)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja