Denis Kif: EU traži punu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine
Foto: Fonet

Ambasador Velike Britanije

Denis Kif: EU traži punu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine

Politika -
Postoji jasan set uslova. Ono što je EU rekla jeste da hoće da vidi punu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. To je ugrađeno i u Briselski sporazum i trenutni zadatak za učesnike u dijalogu jeste da ga primene, rekao je diplomata

BEOGRAD - Brisel ne sprovodi politiku kažnjavanja i stalnog uslovljavanja Srbije, a nema novih uslova oko Kosovo i sve što se od Beograda traži proizilazi iz Briselskog sporazuma, kaže britanski ambasador u Srbiji Denis Kif.

"Postoji jasan set uslova. Ono što je EU rekla jeste da hoće da vidi punu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. To je ugrađeno i u Briselski sporazum i trenutni zadatak za učesnike u dijalogu jeste da ga primene", rekao je Kif za Novosti.

On dodaje da "nije čuo da iko u EU govori o otvaranju prvih pregovaračkih poglavlja u decembru, a da o datumima ne priča ni premijer Vučić". Upitan kada bi pregovori mogli da počnu, Kif kaže da "misli da postoji perspektiva da do toga dođe u narednim mesecima"."Izveštaj EK je prepoznao određeni napredajk Srbije, ali je naglašeno da je potrebno još učiniti oko vladavine prava, prava manjina, slobode medija, kao i u dijalogu s Prištinom", naveo je britanski ambasador.

Kif je na pitanje da li je predsednik Tomislav Nikolić u pravu kada kaže da EU traži da Srbija prizna Kosovo da bi postala član EU ponovio da "ono što EU traži je puna normalizacija odnosa".

(Tanjug/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track