STEFANOVIĆ U SKUPŠTINI: U Srbiji između 200.000 i 900.000 komada nelegalnog oružja
Foto: Zorana Jevtic

Ministar obrazložio zakon

STEFANOVIĆ U SKUPŠTINI: U Srbiji između 200.000 i 900.000 komada nelegalnog oružja

Politika -
Poslednjih godina bili smo svedoci više tragičnih incidenata u kojim je korišćeno oružje pre svega u ilegalnom posedu, a jedan manji broj u legalnom, kazao je Stefanović govoreći o Zakonu o oružju i municiji

BEOGRAD - Procenjuje se da je u Srbiji u opticaju između 200.000 i 900.000 komada nelegalnog oružja, rekao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

"Sama ova razlika u proceni pokazuje da postoji mnogo toga što treba da uradimo da bismo ovaj problem rešili. Poslednjih godina bili smo svedoci više tragičnih incidenata u kojim je korišćeno oružje pre svega u ilegalnom posedu, a jedan manji broj u legalnom", kazao je Stefanović u skupštini obrazlažući Zakon o oružju i municiji.

Ministar policije je naveo da velika količina ilegalnog oružja u Srbiji zahteva planske mere i dodao da su se u praksi mere legalizacije oružja pokazale kao najefikasnije. On je podsetio da je od 1992. godine sprovedeno pet mera legalizacije, a da je poslednji put ona sprovedena 2007. godine i da je tada predato 8.455 komada različitog oružja. Stefanović je kazao da će zakon omogućiti efikasniju kontrolu posedovanja i prometa oružja, čime će se sprečiti njegove zloupotrebe i poboljšati bezbednost građana Srbije.

"Drugo, savesnim i legalnim vlasnicima biće omogućeno da ga nesmetano poseduju i koriste u zakonom dozvoljene svrhe lova, sporta, kolekcionarstva i samoodbrane", kazao je ministar policije.

Stefanović je naveo da Zakon predviđa da se zdravstvena sposobnost osoba za držanje i nošenje oružja dokazuje prilikom podnošenja zahteva, a proverava na pet godina. Ministar je naveo da policija ima mogućnost da zabrani posedovanje oružja kada "osnovano proceni da bi ga vlasnik mogao zloupotrebiti".

Stefanović je istakao da je pooštrena i kaznena politika za zloupotrebe i nesavestan odnos prema oružju – propisane su prekršajne kazne uz mogućnost oduzimanja oružja i municije. Stefanović je kazao da je ovim nacrtom "povećana odgovornost onoga ko poseduje oružje".

U Srbiji prema nezvaničnim podacima ima između 200.000 i 900.000 nelegalnog oružja, rekao je danas predstavnik MUP Miljko Simović na sednici skupštinskog Odbora za evrospke intergacije koji je prihvatio u načelu Predlg zakona o oružju i municiji. Obrazlažući članovima odbora predloženi zakon koji je na dnevnom redu današnje vanredne sednice parlamenta, Simović je rekao da je od 1992. bilo pet legalizacija oružja, navodeći da je 2007. legalizovano između 8.000 i 9.000 komada oružja, dok je tokom vanredne situacije 2003. bila jedina uspešna legalizacija kada je prikupljeno 50.000 komada oružja i milion komada municije.

“Na teritoriji Srbije, sive su procene, ima između 200.000 i 900.000 nelegalnog oružja”, kaže Simović koji je pomoćnik načelnik Uprave za upravne poslove, navodeći da je to ogroman broj. Naglasivši da postoji potencijalna opasnost od crnog tržišta, predsednik skupštinskog odbora Aleksandar Senić pitao je o odredbi koja predviđa da se legalizacija raspiše tek godinu dana nakon stupanja na snagu zakona. Simović je odgovorio da je predviđeno da legalizacija koju će raspisati ministar traje tri meseca. Prema Simovićevim rečima, problem je što postojećim zakonom nije bila predviđena legalizacija, te se to pitanje rešavalo uredbama.

Predlog zakona o oružju i municiji, koji će se naći pred poslanicima, predviđa dva nova uslova za posedovanje oružja - zdravstvenu ospobnost i opravdan razlog za nabavku oružja. Kako se navodi u obrazloženju predloga zakona, njegovim donošenjem trebalo bi da budu ostvarena dva cilja, prvi je da omogući efikasnu kontrolu posedovanja i prometa oružja, a drugi je da legalnim i savesnim vlasnicima oružja omogući da ga nesmetano poseduju i koriste u zakonom dozovljene svrhe - lova, sporta, kolekcionarstva I samoodbrane.

Simović je kazao da je Predlog zakona o oružju i municiji usklađen sa direktivama EU i da je novina zdravstvena provera lica koja traže dozvolu za oružje.

Uoči rasprave u parlamentu, Odbor za odbranu i unutrašnje poslove je na sednici prihvatio potvrdivanje više sporazuma među kojima je Sporazum sa Vladom Ruske Federacije o readmisiji. Odbor je prihvatio potvrđivanje tri sporazuma sa Vladom Rumunije o otvaranju međunarodnog graničnog prelaza Nakovo (Republika Srbija) - Lunga (Rumunija) na srpsko-rumunskoj granici, međudržavnog graničnog prelaza Vrbica (Republika Srbija) - Valkanj (Rumunija), kao i prelaza Jaša Tomić (Republika Srbija) - Fenj (Rumunija).(Beta/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja