NA DAN JEDNOSTRANO PROGLAŠENE NEZAVISNOSTI: Gračanici uručeni simboli Kosova
Foto: Beta

SNF osuđuje reakciju opštine

NA DAN JEDNOSTRANO PROGLAŠENE NEZAVISNOSTI: Gračanici uručeni simboli Kosova

Politika -
Nemušte izjave, i sakrivanja u ovakvim slučajevima ne znače mnogo. Štaviše, više liče na saučesništvo, nego na reakciju, navodi Srpski nacionalni forum

Predstavnici Omladinskog saveza Demokratske partije Kosova, predstavnicima opštine Gračanica uručili su juče zastavu i Ustav Kosova na 7. godišnjicu od jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Savetnik za medije u ovoj opštini, Fatmir Šeholi, potvrdio za Radio Gračanicu da je "Dan nezavisnosti" u Gračanici obeležen neradno.

Gradonačelnik Vladeta Kostić nije bio u kancelariji kada se ovo "uručivanje" dogodilo, preneo je ovaj radio. Srpski nacionalni forum kasno sinoć je osudio "provokaciju" na dan ubistva u Livadicama, ali i optužio opštinsko rukovodstvo zbog "nemuštih izjava" koje liče pre na "saučesništvo", nego na odgovarajuću reakciju. Radio Gračanica - Predstavnik omladine Demokratske partije Kosova, Fidan Ismalji, rekao je da je isti poklon uručen i gradonačelniku Prištine, Špend Ahmetiju.

"Cilj je da se i vama dostavi zastava i Ustav Kosova kako bi se isto poštovali. Ne želimo da izazovemo poremećaje u međuetničkim odnosima, već da se Dan nezavisnosti proslavlja - kako u Prištini, tako i u Gračanici i svim opštinama na Kosovu," rekao je Ismalji.

„Nemamo ništa protiv nečega što zakon dozvoljava i što omogućava saradnju sa bilo kojim političkim subjektom. Oni su uz apsolutnu slobodu ušli i izveli svoj performans," rekao je savetnik za medije u opštini Gračanica, Fatmir Šeholi. On je preneo stav predsednika opštine Gračanice, Vladete Kostića, koji je službeno odsutan, da 17. februara - opština Gračanica kao i svaka druga opština na Kosovu - ne radi.

Na pitanje novinara da li performans predstavlja neki vid provokacije, predtstavnici Omladinskog saveza DPK-a su odgovorili da je isti priređen i predstavnicima Prištine. Sa druge strane, Srbi u Gračanici uručenje zastave Kosova lokalnoj samoupravi shvataju kao vid dezorijentacije dela albanske političke scene i skretanje javnosti od ekonomske krize u kojoj se albanska zajednica nalazi, kao i od poslednjih dešavanja u vezi sa sve većim broj migranata koji napuštaju Kosovo i Metohiju.

SNF: Reakcija opštine Gračanica više liči na saučesništvo nego na reakciju

Na jučerašnji performans u opštini Gračanica reagovao je i Srpski nacionalni forum koji je oštro osudio, kako navodi u svom saopštenju, provokaciju na dan godišnjice ubistva u Livadicama, navodeći da je na taj način "neko pokušao da se naruga žrtvama zločina.

"SNF je, međutim, izrazio i svoje nezadovoljstvo postupkom opštinskog rukovodstva Gračanice, "koje je dozvolilo da se sve ovo odigra u prostorijama opštine," podsećajući rukovodstvo opštine Gračanica da je njihova dužnost da deluju u interesu naroda. "Samo postavljenje na odgovorne funkcije ne znači da ne treba ništa da rade, niti da razmišljaju, a što se ovom prilikom, na žalost i tugu građana, dogodilo.

Nemušte izjave, i sakrivanja u ovakvim slučajevima ne znače mnogo. Štaviše, više liče na saučesništvo, nego na reakciju," dodaje se u saopštenju iz SNF-a, u kojem se nadaju i da će ubuduće lokalno rukovodstvo Gračanice, kao i ostala rukovodstva koja treba da zastupaju Srbe "ovakvim osetljivim momentima prilaziti sa mnogo više političkog talenta, pažnje, promišljanja i odlučnosti."

(kossev.info)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track