TEŠKO LICEMERJE PRIŠTINE I EULEKSA A šta je sa zločinima Tačija, Haradinaja i Čekua nad Srbima?!
Foto: Fonet

Kriju svoja zlodela, a optužuju druge

TEŠKO LICEMERJE PRIŠTINE I EULEKSA A šta je sa zločinima Tačija, Haradinaja i Čekua nad Srbima?!

Politika -
Kosovski sudovi stavljaju Srbe na poternice, a albanski ratni zločinci i lideri nekadašnje OVK ostaju nekažnjeni

Vlasti u Prištini i Euleks godinama nisu doneli nijednu ozbiljniju presudu za zločine nad Srbima, iako su godinama unazad doslovno zatrpani dokazima o monstruznim nedelima kosovskih političkih lidera Hašima Tačija, Ramuša Haradinaja i Agima Čekua.

Umesto toga, ponovo su skrenuli pažnju sa zločina OVK, stavljajući na poternicu Interpola poslanika SNS i bivšeg šefa VBA Momira Stojanovića.

Porodice srpskih žrtava na Kosovu, ali i javnost, godinama čekaju na pravdu, a za to vreme Haški sud proglasio je nevinim zloglasnog komandanta OVK Ramuša Haradinaja u procesu koji je praćen brojnim kontroverzama i misterioznim smrtima ključnih svedoka. Takođe, pravdi nisu privedeni aktuelni ministar spoljnih poslova Hašim Tači, kako ni Agim Čeku, mada su vlasti Srbije za njima raspisale poternice.

Po svemu sudeći, najodgovorniji za ratne zločine na Kosovu izbeći će i poslednji pokušaj da se oni rasvetle. Naime, uskoro bi trebalo da se formira Specijalni sud za zločine OVK, ali je malo verovatnoća da bi pred njim mogao da optužen Hašim Tači, osim u slučaju da neko važan ne odluči da ga "pusti niz vodu".

Došao do dokaza za zločine: Bivši specijalni tužilac Euleksa Klint Viljamson. Foto: AP
Došao do dokaza za zločine: Bivši specijalni tužilac Euleksa Klint Viljamson. Foto: AP

Da ima dokaza o zločinima OVK nad Srbima, pa čak i za one najmonstruoznije kao što je trgovina organima, potvrdio je i tadašnji specijalni tužilac Euleksa Klint Vilijamson, koji je istraživao te slučajeve. On je prošle godine izjavio je da veruje da ima potvrde za "desetak" slučajeva trgovine organima u kojima su učestvovali pripadnici OVK. Sada već bivši tužilac Vilijamson je reka i da veruje da će moći da podigne optužnicu protiv nekih lidera OVK zbog učešća u etničkom progonu Srba, ali nije navodio konkretna imena.

Vilijamson je naglasio da će Specijalni istražni tim Euleksa, na čijem je čelu bio, "biti u stanju da podigne optužnicu protiv visoko pozicioniranih predstavnika bivše OVK" za "zločine protiv čovečnosti i verovatno za ratne zločine" jer su namerno ubijali, otimali i progonili Srbe, Rome, pripadnike drugih manjina na Kosovu, kao i Albance političke protivnike rukovodstva OVK.

Predstavljajući izveštaji o istrazi, Viljamson je potvrdio da su je OVK 1998. i 1999. godine učestvovala u u ubijanju ljudi. - To nisu činili pojedinci nasumično, već su bili rukovođeni i ohrabrivani od ljudi iz najvišeg rukovodstva OVK -rekao je Vilijamson.

Komentarišući Viljimasonov izvešta, ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin ocenio je da u tom dokumentu ima dovoljno dokaza za procesuiranje visokorangiranih lidera OVK. Takođe, on je naglasio da odgovorni za zločine moraju da budu kažnjeni, bez obzira na to kakav položaj zauzimaju.

Imena optuženih, međutim, neće biti objavljena do osnivanja Specijalnog suda koji će, mada formalno u okviru kosovskog pravosuđa, biti sastavljen od međunarodnih sudija i nalaziće se van teritorije Kosova, najverovatnije u Holandiji.

Svojevremeno se spekulisalo u medijima da bi Hašim Tači mogao da se nađe na tom spisku, ali upućeni sumnjaju da bi to moglo da se dogodi. Da li će tako i biti, znaće se po formiranju Specijalnog suda, kad će biti objavljena imena optuženih za zločine nad Srbima, koja se držea u strogoj tajnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track