Političari odgovaraju na Kurirovo pitanje dana

Političari odgovaraju na Kurirovo pitanje dana

Politika -

Da li je opasno održavanje opštih izbora i na Kosovu?

Borko Stefanović DSOdržavanje izbora na KiM je naša ustavna i zakonska obaveza, ali i civilizacijski čin. Našim građanima treba omogućiti da biraju predsednika i poslanike, naravno, gde god to bude moguće. Što se tiče lokalnih izbora, mi ćemo morati da poslušamo stav Unmika. Kad je reč o mogućim opasnostima, moramo voditi računa o stalnim provokacijama Prištine.
Dejan Radenković SPS
Uvek je opasno održavati izbore u pokrajini zato što mogu da posluže kao izgovor albanskim ekstremistima da izazovu nemire, što može da zastraši srpsko stanovništvo južno od Ibra i ugrozi njegov opstanak. Dodatni vetar u leđa ekstremistima daje i rezolucija Skupštine Kosova, koja je protiv svih izbora. Verujem da će Srbija u u dogovoru s međunarodnom zajednicom pronaći rešenje.
Borislav Pelević SNS
Srbija ima pravo da održi izbore na Kosovu i Metohiji i ne mislim da bi to narušilo naše odnose sa EU. Što se tiče bezbednosti, ona na severu Kosova nije ugrožena, ali jeste južno od Ibra. Mi se zalažemo za održavanje izbora tamo gde nema opasnosti po bezbednost naših građana. Mi ćemo priznati i rezultate izbora koje budu organizovale naše lokalne samouprave jer je to u skladu s našim Ustavom.
Marko Jakšić DSS
Održavanje lokalnih izbora na području KiM uopšte nije problematično, problematično je jedino to što su protiv njih Brisel i Vašington. Jer, kako to da nema opasnosti za predsedničke i parlamentarne izbore, a ima za lokalne? A stvar je, zapravo, u tome što je vlast u Beogradu prihvatila da radi po Ahtisarijevom planu.
Božidar Delić SRS
Radikali su uvek za održavanje izbora na KiM, jer to znači da je to i dalje naša teritorija. U protivnom bi značilo da su KiM prodati. A da li je opasno? Moj stav je da se tu na istom zadatku nalaze i vlasti u Beogradu i Hašim Tači, pa da ne bude lokalnih izbora. Ali verovatno neće biti ni predsedničkih ni parlamentarnih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track