EKSKLUZIVNO: Crnogorac ukrao identitet Vučiću!
Foto: Damir Dervišagić I Dragana Udovičić

Rešena krađa ličnih podataka premijerovog brata

EKSKLUZIVNO: Crnogorac ukrao identitet Vučiću!

Politika -
Dragoslav Joksimović iz Budve je vođa grupe koja je falsifikovanim ličnim kartama otvarala firme i prala novac. Jedna od žrtava je i Andrej Vučić

BEOGRAD - Policija je juče uhapsila 16 ljudi, osumnjičenih da su ukrali identitet Andreju Vučiću, bratu premijera Aleksandra Vučića, i na njegovo ime otvorili fantomsku firmu „Asomakum“. Ova grupa je, na osnovu falsifikovanih ličnih karti, osnovala još šest fantomskih firmi i preko njih, raznim finansijskim malverzacijama, prala novac i oštetila budžet za oko 300.000 evra.Svi uhapšeni juče su saslušani, a za dvoje osumnjičenih još se traga. Hapšenja su izvršena u nekoliko gradova Srbije - Beogradu, Novom Sadu, Jagodini...Kriminalna piramidaDvojica uhapšenih, Dragoslav Joksimović iz Budve i Aleksandar Jović iz Beograda, sumnjiče se da su direktno obavljali poslove preko firme „Asomakum“, koja se vodila na Andreja Vučića. To preduzeće je, prema podacima iz Agencije za privredne registre, osnovano 16. marta 2010, na adresi Studentska 15, Beograd. U međuvremenu je ušlo u blokadu za 22 miliona dinara.Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da se uhapšeni sumnjiče za krivična dela zloupotreba položaja i pranje novca.- Svi osumnjičeni obuhvaćeni su istražnim postupkom, a terete se da su oštetili budžet Srbije, ali i naneli štetu građanima čiji su identitet zloupotrebili, uključujući Andreja Vučića, brata premijera Srbije - rekao je Stefanović.Pomoć radnice PoreskeKako je pokazala istraga, firma „Asomakum“ osnovana je na osnovu ličnih podataka Andreja Vučića iz falsifikovane lične karte, čiji je stvarni vlasnik bila Tanja Ristić iz Šapca. Po istom modelu, upisivanjem tuđih identiteta na falsifikovane lične karte, ova grupa je osnovala još šest fantomskih firmi, sve s početnim slovom A. Osumnjičeni za ovu prevaru sarađivali su sa Snežanom Jezdić, bivšom radnicom Poreske uprave Beograd, koja je bila zadužena za kontrolu firmi s početnim slovom A i protiv koje se već vodi pretkrivični postupak. Jezdićeva se sumnjiči da je, na osnovu lažnih poreskih prijava druga dva preduzeća - „Ares d. o. o.“ i „Arnita komerc“, omogućila tim firmama da dobiju povraćaj PDV, u iznosu od oko 2,4 miliona dinara.Potom se taj novac, zajedno s parama iz još desetak preduzeća među kojima su postojali lažni poslovni odnosi, slivao na račune sedam fantomskih firmi. Sve te sume u domaćoj valuti kasnije su konvertovane u oko 500.000 evra, što je služilo za plaćanje firmama iz Kine, od kojih je navodno kupovana roba i i uvožena u Srbiju. Proverama u Upravi carine, međutim, utvrđeno je da se preduzeća iz Srbije nisu bavila uvozom niti da je bilo osnova za plaćanja.Velika štetaTakođe, utvrđeno je da su vlasnici desetak preduzeća, nakon uplata na račune sedam fantomskih firmi, dobijali novac u kešu od organizatora ove prevare, ali umanjen za ugovorenu proviziju. Na ovaj način osumnjičeni su praktično zaradili oko 300.000 evra, što odgovara i iznosu za koji je oštećen budžet Srbije.Andrej Vučić nije odgovarao na pozive Kurira.

StartŽIVKOVIĆ POKRENUO AFERUSve vreme u središtu ove afere bio je Andrej Vučić, ali ne kao njen akter, već kao jedna od žrtava krađe identiteta. U javnost je ova priča dospela kad je lider Nove stranke Zoran Živković izjavio da je brat premijera Srbije vlasnik fantomske firme za pranje novca. Inače, Andrej Vučić je 2010, dok je još na vlasti bio DS, bio na razgovoru u Poreskoj upravi zbog firme „Asomakum“. Tad je, međutim, zaključeno da ta firma nema veze s njim i da je osnovana na osnovu lažne lične karte na njegovo ime.

ČinjeniceFANTOMSKE FIRME- Asomakum- Amur projekt d. o. o.- Atraban- Amagngas- Asrapnjeft- Atavar invest- Amur gas

OsumnjičeniUHAPŠENI1. Dragoslav Joksimović2. Aleksandar Jović3. Mladen Aković4. Goran Bošković5. Mladen Janković6. Snežana Đurđić7. Jevta Jovanović8. Vladimir Matić9. Matija Vujović10. Safet Feković11. Dimitrije Filastov12. Predrag Knežević13. Vladimir Antić14. Živodrag Živanić15. Milan Mašić16. Slaviša Smiljić17. Nemanja Perić (policija još traga za njim)18. Dragoš Puzović (policija još traga za njim)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track