Šutanovac: Evrointegracije strateški prioritet Srbije
Foto: Fejsbuk

Ministri odbrane

Šutanovac: Evrointegracije strateški prioritet Srbije

Politika -
Podrška međunarodnih organizacija u naporima da se uspostave moderni evropski standardi u svim sferama društva predstavlja stabilnu platfornu za dalje jačanje partnerskih odnosa, rekao je Dragan Šutanovac

BEOGRAD - Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da su evrointegracije strateški prioritet Srbije i da je regionalna saradnja, kao preduslov, jedan od stubova spoljne politike Beograda.

Otvarajući sastanak ministara odbrane država učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, Šutanovac je rekao da podrška međunarodnih organizacija u naporima da se uspostave moderni evropski standardi u svim sferama društva predstavlja stabilnu platfornu za dalje jačanje partnerskih odnosa.

"Podržavamo integraciju suseda u međunarodne i evropske strukture i smatramo da je to jedini put ka stabilizaciji i prosperitetu Jugoistočne Evrope", izjavio je Šutanovac.

On je rekao da je cilj sastanka u Beogradu da se da doprinos tom cilju - regionalnom rešavanju problema uništavanja viška naoružanja, municije i ubojnih sredstava, jer je odbrambena i bezbednosna saradnja jedan od najbitnijih vidova saradnje država regiona.

Na sastanku učestvuju delegacije ministarstava odbrane Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Albanije, Makedonije, Slovenije, Rumunije, Bugarske, Turske i Grčke, kao i predstavnici Ujedinjenih nacija, Evropske unije, Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, Regionalnog saveta za saradnju i Centra za bezbednosnu politiku.

U Srbiji 8.000 tona viška naoružanja

U regionu ima više od 160.000 tona viška naoružanja i vojne opreme, dok sama Srbija ima 8.000 tona, izjavio je ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac nakon zasedanja ministara odbrane zemalja regiona o uništavanju viška naoružanja.

Šutanovac je na konferenciji za novinare rekao da višak naopružanja nije samo opasnost za građane, već i veliko opterećenje za vojske i države regiona."Srbija je ponudila kapacitete Tehničko-remontnog zavoda u Kragujevcu za uništenje viškova naoružanja", rekao je Šutanovac i dodao da je veliki broj učesnika današnjeg sastanka u Beogradu prihvatio taj predlog.Zamenik ministra odbrane BiH Mirko Okulić rekao je da u toj državi ima 18.500 tona viška naoružanja i da je problem što jedan deo te municije nije adekvatno uskladišten. "Na svu sreću, za sada nismo imali problema, ali ako bi se nešto desilo, taj problem bi bio prekogranični", upozorio je Okulić.Predstavnik NATO Frank Boland rekao je da Alijansa podržava napore zemalja regiona da unište viškove naoružanja i opreme. "Postoji realan problem viška naoružanja i podržavamo napore da se on reši", rekao je Boland.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track