Šešelj za Kurir: Nosiće me na rukama do aerodroma
Foto: Zorana Jevtić

Lider radikala o zahtevu iz Haga

Šešelj za Kurir: Nosiće me na rukama do aerodroma

Politika -
Žalbeno veće Tribunala donelo odluku da se lider SRS vrati u pritvorsku jedinicu do 26. maja

BEOGRAD - Lider radikala Vojislav Šešelj, komentarišući jučerašnju odluku žalbenog veća Haškog tribunala da se vrati u pritvor do 26. maja, kaže za Kurir da mu ne pada na pamet da ode dobrovoljno, ali da isto tako neće ni da beži.- Pružaću pasivan otpor, neću se predati. Pitajte Vučića i Nikolića šta će biti. Ako dođu, mogu samo rukama da me nose do aerodroma. Izdali su nalog Vladi Srbije da me isporuči do 26. maja, ali ja taj nalog još pismeno nisam dobio - rekao je Šešelj za Kurir.I Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Tribunalom, kaže da je tačno da je žalbeno veće donelo odluku da Šešelj treba da bude vraćen u Hag, ali da je Vlada Srbije još nije dobila u pisanom obliku.- Kad je dobijemo, razmotrićemo je i donećemo odluku. Ovo što radi Tribunal nema nikakve veze ni s pravom ni s pravdom. Ovo je samo još jedan pokušaj izvrgavanja ruglu međunarodnog prava - naglasio je Ljajić.Inače, od momenta puštanja lidera radikala iz Haškog tribunala u novembru prošle godine, tužilaštvo raznim pravnim zavrzlamama pokušava da ga vrati i tako odgovornost i loptu prebaci u dvorište srpske vlasti.Tako je Apelaciono veće 30. marta naložilo prvostepenom veću Tribunala, koje je sudilo Šešelju, da smesta opozove odluku o njegovom privremenom oslobađanju jer je prekršio jedan od dva osnovna uslova za ostanak na privremenoj slobodi.

Kakvo podudaranjeBRAMERC U BEOGRADU ISTOG DANASerž Bramerc, glavni tužilac Tribunala, boraviće u Beogradu 25. i 26. maja u okviru priprema za podnošenje redovnog izveštaja Savetu bezbednosti UN. Bramerc će se tokom posete Beogradu sastati sa premijerom Aleksandrom Vučićem, ministrima Nebojšom Stefanovićem i Nikolom Selakovićem i tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem.

Milorad DodikPREKO ŠEŠELJA RUŠE VUČIĆAMilorad Dodik, predsednik Republike Srpske, kazao je da je nalog Tribunala o vraćanju Šešelja iskorišćen kako bi se dodatno destabilizovala Srbija i kako bi bio izvršen atak na vlast Aleksandra Vučića i njegovu poziciju.

HRONOLOGIJA: ŠEŠELJEVI HAŠKI DANI- 24. februara 2003. dobrovoljno se predao- 24. februara 2003. prebačen u Hag- 27. novembra 2006. počelo suđenje bez Šešelja u sudnici- 7. novembra 2007. završeno iznošenje dokaza, čeka se presuda- 4. novembra 2014. doneta odluka o puštanju na slobodu- 7. novembra 2014. stigao u Beograd

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja