O VUČIĆU U ALBANIJI: Istorijska poseta i velika prilika
Foto: AP

Reagovanja

O VUČIĆU U ALBANIJI: Istorijska poseta i velika prilika

Politika -
Sama činjenica da je prvi put srpski premijer bio u Albaniji jeste nešto što će biti zabeleženo u analima uzajamnih odnosa dve zemlje, ali u napretku regionalne saradnje, rekla je Liht

BEOGRAD - Predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht ocenila je danas da će poseta premijera Srbije Aleksandra Vučića Tirani ostati zabeležena u analima uzajamnih odnosa dve zemlje, ali i u napretku regionalne saradnje.

"Sama činjenica da je prvi put srpski premijer bio u Albaniji jeste nešto što će biti zabeleženo u analima uzajamnih odnosa dve zemlje, ali u napretku regionalne saradnje", rekla je Liht. Napomenula je da je važno što su premijeri naglasili koliko je značajna dobra saradnja dve zemlje, kako za njih, tako i za ceo reigon.

"Vrlo značajno je to što su uspeli da bez obzira na razlike naglase sličnosti i zašto dve zemlje moraju da nastave da sarađuju. Ono što mislim da je najznačajnije jeste jedan novi duh, duh saradnje, koji iz dana u dan postaje jači", rekla je Liht.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

Liht je navela da je ekonomija prvi stepenik u saradnji dve zemlje, ali ne i jedini i da očekuje više saradnje i u drugim oblastima, pre svega kulturi i obrazovanju. "Srbija je daleko odmakla u odnosu na Albaniju u evrointegracijama. Kada sam pre dve godine bila u Albaniji tada su mi ljudi koji se bave evrointegracijama rekil da bi Srbija mogla iskustvom da im pomogne. To su načini za saradnju", rekla je Liht. Dodala je da nema spora da će se poseta Vučića Tirani i u EU komentarisati pozitivno, te da je ta poseta vezana i za Samit lidera zapadnog Balkana, koji će u avgustu biti održan u Beču.

Fond za političku izuzetnost u saradnji sa nemačkim Saveznim ministarstvom za edkonomsku saradnju i GIZ danas organizuje nastavak Beogradskih dijaloga, panelom kojim će biti obeležena 15. godišnjica bilateralne saradnje Srbije i Nemačke u oblasti održivog razvoja u našoj zemlji.

Liht je rekla da je važno naglasiti da se danas u stvari objavljuje novi korak u podršci Srbiji na putu održivog razvoja i povećanja zapošljavanja, sa posebnim težištem na mlade. Skup bi trebalo da otvore premijer Vučić i nemački savezni ministar za ekonomsku saradnju i razvoj Gerd Miler, a, prema najavi, učesnici bi trebalo da pokrenu inicijativu za održivi razvoj i zapošljavanje, čime će biti načinjen značajan korak napred u uspešnoj saradnji Nemačke i Srbije u okviru Nemačke organizacije za medunarodnu saradnju GIZ.

Svilanović: Otvorena vrata za ekonomsku saradnju

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović ocenio je sinoć da je poseta premijera Srbije Aleksandra Vučića istorijska i da predstavlja veliku priliku, kao i da su njome otvorena vrata za unapređenje ekonomske saradnje.

"Ona jeste istorijska i to nije olako rečeno. Decenije su iza nas a da ovakvih susreta, predsednika vlade Srbije u Tirani, nije bilo. Ona je važna zbog toga što je stvarno prilika velika. Ako pogledate naše ekonomske bilanse, male su cifre u trgovinskoj razmeni sa Albanijom, a pri tom ogromna zarada za Srbiju", objasnio je on. Svako ko ozbiljno vodi svoju zemlju, prema njegovim rečima, mora da bude svesan da je to velika prilika. Premijer Srbije, kako je podsetio, je rekao pre nego što je došao u Tiranu da je ovo zemlja koja raste kako populaciono, tako i u ekonomskim pokazateljima i to uz sve krizne momente. Svilanović naglašava da je interes Srbije da unapređuje odnose sa Albanijom, kako političke, tako i ekonomske. "Mislim da ovo što je premijer Srbije učinio otvara vrata da se unapredi ekonomska saradnja, a to je interes srpskog i albanskog naroda", smatra on.

Svilanović je naglasio da dve zemlje upućuju poruku mira i prijateljstva, kao i da to predstavlja ohrabrenje svim susedima. Prema njegovim rečima, bezbednosna situacija u regionu je složena, te unapređenje odnosa Albanije i Srbije omogućava da se relaksira situacija i "prelije", u pozitivnom smislu te reči, na okruženje, po čemu je ova poseta dodatno važna.

Takođe je ocenio da je zajednički interes dve zemlje napredak na putu ka EU, ističući da je regionalna saradnja jedan od uslova iz Kopenhagena za pridruživanje. "Ono što je Srbija uradila u prethodnih godinu i po dana su veliki koraci u toj oblasti. Mislim na posetu premijera Sarajevu, na to kako se vodi Briselski proces i kako odlučno učestvuje Srbija u dijalogu. To su sve stvari koje osnažuju perspektivu Srbije kada je u pitanju pridruživanje", zaključio je Svilanović.

Joksimovićeva: Led je probijen

Uspostavljanje redovne komunikacije između Beograda i Tirane od najvećeg je značaja, budući da obe zemlje imaju zajednički strateški cilj - punopravno članstvo u EU, rekla je direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović. "Čini mi se da je led u potpunosti probijen, bez obzira na činjenicu da je pre šest meseci pri dolasku albanskog premijera Edija Rame u Beograd došlo do određenih nesporazuma, ali bilo je potpuno očigledno da će ta poseta doprineti razvoju bilateralnih odnosa dve zemlje. Pravi dokaz je upravo poseta premijera Srbije Aleksandra Vučića", navela je Joksimović. Ona je ocenila da je Vučićeva poseta pažljivo planirana, da će susreti biti na najvišem nivou i da je poseta fokusirana na one teme koje realno mogu da doprinesu otopljavanju odnosa, pre svega na ekonomske teme.

Foto: Fonet/Nenad Orević
Foto: Fonet/Nenad Orević

"Komunikacija između Beograda i Tirane može se između ostalog poboljšati i infrastrukturnim projektima za koje je evidentno da EU ima nameru i volju da ih podrži. Politička volja za otopljavanje odnosa između Srbije i Albanije postoji", kazala je Joksimović. Prema njenim rečima, regionalno gledano, možemo smatrati da su odnosi Srbije i Albanije verovatno najvažniji na zapadnom Balkanu koji još nije postao deo EU, ali koji zajednički stremi punopravnom članstvu u EU. "U tom kontekstu odnosi Srbije i Albanije svakako mogu da doprinesu bržem evropskom integrisanju obe zemlje, što im je zajednički strateški cilj", istakla je Joksimović, dodajući da je redovnom komunikacijom između Beograda i Tirane moguće postići napredak i u normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Fišer: Susedi moraju da se podnose, nema drugog puta

Bivši šef nemačke diplomatije Joška Fišer ocenio je da je poseta premijera Srbije Aleksandra Vučića Tirani hrabar i važan korak, kao i da će od poboljšanja odnosa Albanije i Srbije imati koristi ceo region. On je rekao da posetu smatra bitnom jer su Srbi i Albanci susedi i to će, kako je rekao, uvek biti tako, šta god da se desi.

"Imali smo naše iskustvo u centralnoj Evropi sa Nemačkom i Francuskom, koje su bile neprijatlji više generacija, a danas su najbolji prijatelji. Susedi moraju da se podnose, nema drugog puta", poručio je Fišer. "Poseta Vučića je važan korak, hrabar i od velikog značaja za ceo region i Evropu, jer kada Albanci i Srbi budu poboljšali svoje odnose, smanjili tenzije i sa konflikta prešli na saradnju od toga će koristi imati čitav kontinent, pored naroda ove dve zemlje", uveren je on.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Osvrnuvši se na apel premijera država Zapadnog Balkana EU da pomogne u realizaciji važnih infrastrukturnih projekata u regionu, Fišer je rekao da se može očekivati podrška Brisela. Bitno je, ukazao je, pametno postupiti, te je za radovanje to što je reč o regionalnoj inicijativi. Stav premijera Vučića, da je vreme da se vidi nešto konkretno, smatra ispravnim. "Region u ovoj geopolitičkoj konstelaciji ima dobru šansu u Briselu, ali je potrebno stalno vršiti pritisak. To nije sprint na 100 metara, već maraton", rekao je Fišer.

Upitan da li će Nemačka nastaviti da podržava Zapadni Balkan na putu evropskih integracija on je podsetio da je Berlinski proces bio lična inicijativa kancelarke Angele Merkel. "Iako nikada nisam glasao za nju podržavam u potpunosti tu inicijativu, jer je ona ispravna. Ona će zasigurno nastaviti da podržava tu inicijativu, a tako i Nemačka", uveren je Fišer.

EU pozdravlja Vučićevu posetu Rami

U Briselu su danas pozdravili posetu premijera Srbije Aleksandra Vučića Tirani, uz ohrabrenje Srbiji i Albaniji da nastave da razvijaju regionalnu saradnju. "Pozdravljamo Vučićevu uzvratnu posetu Tirani i smatramo da je to pozitivan korak ka jačanju regionalne saradnje i razvijanju dobrosusedskih odnosa", rekla je danas novinarima u Briselu Maja Kocijančič, portparolka komesara za susedske odnose i pregovore o proširenju Johanesa Hana.

Ona je pozvala Srbiju i Albaniju da nastave da se angažuju na izgradnji mira, stabilnosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu. "To je očigledno značajno i u kontekstu napretka Srbije i Albanije u usvajanju evropskih vrednosti i standarda", istakla je ona.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Komesar Han je ranije danas preko društvene mreže Tviter uputio čestitke Vučiću i albanskom premijeru Ediju Rami i pozdravio njihov konstruktivan odnos rešavanju problema u regionu. Vučić se u međuvremenu zahvalio Hanu i dodao da su on i Rama odgovorno pristupili nečemu što će svima doneti prosperitet. Posetu srpskog premijera Tirani pozdravili su i šefovi diplomatija Austrije i Slovačke, Sebastijan Kurc i Miroslav Lajčak, takođe preko Tvitera.

"Ovo je pozitivan doprinos izgradnji međusobnog poverenja", napisao je Lajčak, dok je Kurc kazao da je reč o "istorijskoj poseti koja je važna za poboljšanje bilateralnih odnosa i regionalne saradnje". I poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon takođe je na svom tviter nalogu napisala da je poseta premijera Srbije došla u pravo vreme. "Srećna sam da vidim kada se zapadnobalkanski lideri slažu oko zajedničkih ciljeva i infrastrukturnih projekata. Dobar tajming posete", napisala je Fajon.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track