Srbiji puna podrška Amerike na putu u EU
Foto: Tvi

Premijer Vučić sa Obaminom savetnicom

Srbiji puna podrška Amerike na putu u EU

Politika -
Suzan Rajs je izrazila nedvosmislenu podršku otvaranju poglavlja u pregovorima sa EU. A kad imate podršku SAD, sve je neuporedivo lakše, ističe Vučić

VAŠINGTON - Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče u Beloj kući sa savetnicom predsednika SAD Baraka Obame za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs.Razgovor je, kako saznajemo, bio veoma prijateljski, Rajsova je iskazala veliku podršku Srbiji i nije bilo neprijatnih tema. Vučić je posle sastanka poručio da Srbija može da računa na podršku SAD.- Suzan Rajs je izrazila nedvosmislenu podršku otvaranju prvih poglavlja u pregovorima sa EU i verujem da će signal Vašingtona Evropskoj uniji biti signal podrške Srbiji. A kad imate podršku SAD, onda je sve neuporedivo lakše, što je važno za Srbiju - rekao je Vučić za RTS.

Sa senatorom Džonom Mekejnom na Kapitol Hilu i slika ispred Bele kuće... Aleksandar Vučić
Sa senatorom Džonom Mekejnom na Kapitol Hilu i slika ispred Bele kuće... Aleksandar Vučić

On je dodao da je sastanak s Rajsovom, koja je treći čovek Bele kuće, bio dobar, koristan, odgovoran i da je izrazila veoma visoko mišljenje o ekonomskim i političkim reformama Srbije, kao i o očuvanju političke stabilnosti u Srbiji i regionu. Razgovaralo se i o gasu.- Ponovio sam da je Srbiji potrebno da diversifikuje snabdevanje gasom iz različitih izvora. Govorio sam o poseti Azerbejdžanu, odnosima s Rusijom i mogućnosti da dopremamo gas s Krka - rekao je Vučić.

Visoko mišljenje o Srbiji... Suzan Rajs
Visoko mišljenje o Srbiji... Suzan Rajs

Bilo je reči i o odnosima Srbije sa Albanijom, BiH, Hrvatskom, Republikom Srpskom. On je preneo Rajsovoj da će „u narednih godinu dana biti velikih izazova za zemlje zapadnog Balkana, a izneo je i „nedvosmislen stav Srbije“ - poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH.U Vašingtonu je i komesar EU za proširenje Johanes Han, s kojim bi Vučić takođe trebalo da se sretne.

Moguć put u DelaverBAJDENU U KUĆUVučić će možda otići u Delaver da izrazi saučešće potpredsedniku SAD Džozefu Bajdenu, kome je umro sin, zbog čega je otkazan sastanak u Beloj kući.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja