ALEKSEJ PUŠKOV: Rusija se nada da će imati podršku Srbije
Foto: Tanjug

Važna poseta

ALEKSEJ PUŠKOV: Rusija se nada da će imati podršku Srbije

Politika -
Predsednik Odbora za međunarodne poslove Državne dume Federalne skupštine Ruske federacije Aleksej Puškov razgovarao je danas sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da će Srbija ostati neutralna u sukobu Evropske unije i Rusije i da nikada neće uvesti sankcije Rusiji.

Nikolić je u razgovoru s predsednikom Spoljnopolitičkog odbora ruske Dume Aleksejem Puškovim izrazio nadu da će EU i Rusija brzo prevazići nesuglasice i uspostaviti odnose kakvi su bili pre izbijanja krize u Ukrajini, saopštila je kancelarija predsednika.

"Srbija će zadržati neutralnu poziciju po pitanju sukoba između EU i Rusije i nikada neće uvesti sankcije Rusiji, jer smatramo da nikakve sankcije nisu način za razrešenje krize", rekao je Nikolić.

Puškov je obavestio je Nikolića da je Narodnoj skupštini i Državnoj dumi podneo predlog o stvaranju međusobne interparlamentarne komisije i dodao da je neophodno da se međuparlamentarne veze Srbije i Rusije podignu na viši nivo nego što je sada, zbog izuzetne bliskosti dveju država i značaja koji Srbija ima za Rusiju.

On je dodao da je Rusija takve komisije oformila samo sa četiri države: Kinom, Italijom, Francuskom i Indijom.

Vučić i Puškov o saradnji Srbije i Rusije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je s predsednikom Odbora za međunarodne poslove Državne dume Federalne skupštine Ruske federacije Aleksejem Puškovim o unapređenju ekonomske i političke saradnje dve zemlje.

Vučić je u ponedeljak primio delegaciju tog Odbora i obavestio ih da se Srbija nalazi na evropskom putu, ali da želi da na najvišem nivou održi otvorene i iskrene političke odnose sa Rusijom, saopšteno je iz vladine Kancelarije za odnose sa medijima.

Srpski premijer je istakao da Srbija, s obzirom na velike mogućnosti, želi da još više unapredi ekonomsku saradnju i da se nada povećanju izvoza poljoprivrednih proizvoda na rusko tržište, dodavši da će prva prilika za to biti tokom učešća srpskih ministara na Sanktpeterburškom forumu.

Puškov je ocenio da odnosu dveju zemalja poseban doprinos daje parlamentarna saradnja, i predložio formiranje Međuparlamentarne komisije, kakve Rusija ima samo sa Kinom, Indijom, Francuskom i Italijom, kako bi i parlamentarci efikasnije pomagali razvijanju bilateralnih odnosa, piše u saopštenju.

Rusija takođe očekuje podršku Srbije u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a u Helsinkiju, na kojoj će biti predstavljeni nacrti rezolucija o suprotstavljanju neonacizmu i o ukidanju sankcija EU Rusiji, kazao je on.

Kako je saopšteno iz republičkog parlamenta, Puškov je istakao da je za Rusiju prioritet poštovanje Sporazuma iz Minska i normalizacija situacije na istoku Ukrajine, što je preduslov za otpočinjanje procesa ukidanja sankcija.

Puškov: Rusija očekuje podršku Srbije za ukidanje sankcija

Srbija je jedna od retkih zemalja koja nije podržala uvođenje sankcija Rusiji, izjavio je danas predsednik Odbora za međunarodne poslove Državne dume Ruske Federacije Aleksej Puškov, koji je izrazio nadu da će Rusija imati podršku Srbije kada se u januaru 2016. godine bude odlučivalo o ukidanju sankcija.

Aleksej Puškov Puškov je u Skupštini Srbije razgovarao sa potpredsednikom republičkog parlamenta Veroljubom Arsićem, kome je preneo da Rusija takođe očekuje podršku Srbije u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a u Helsinkiju, na kojoj će biti predstavljeni nacrti rezolucija o suprotstavljanju neonacizmu i o ukidanju sankcija EU Rusiji.

Kako je saopšteno iz republičkog parlamenta, Puškov je istakao da je za Rusiju prioritet poštovanje Minskog sporazuma i normalizacija situacije na istoku Ukrajine, što je preduslov za otpočinjanje procesa ukidanja sankcija.Arsić je naglasio da je stav Srbije da se svi problemi moraju rešavati dijalogom a ne sankcijama, dodajući da Srbija i Rusija imaju izuzetnu saradnju, na najvišem državnom nivou, i prijateljske odnose koji se pre svega potvrdjuju kroz stav Rusije prema statusu Kosova i Metohije.

Prostora za unapredjenje odnosa uvek ima, dodao je Arsić i naglasio da je neophodno nastaviti sa razvijanjem saradnje dva parlamenta.

Puškov je predložio da Rusija i Srbija formiraju međuparlamentarnu komisiju, na čijem bi čelu predsednici parlamenata, a to telo bi raspravljalo o temema od najvišeg značaja za odnose dve zemlje.

- To bi dalo dodatni podsticaj i težinu našoj međuparlamentarnoj saradnji - rekao je Puškov, koji se osvrnuo i na dobru saradnju koju ruska delegacija u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope ima sa delegacijom Skupštine Srbije. Dodao je i da kandidat Srbije za generalnog sekretara Parlamentarne skupštine Saveta Evrope može da računa na podršku Rusije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track