Najnovije vesti

ZARATIO SA SVIMA: Šešelj i Radeta nastavljaju sa čistkama u SRS
Foto: Tanjug Dragan Stanković

Čvrstorukaš

ZARATIO SA SVIMA: Šešelj i Radeta nastavljaju sa čistkama u SRS

Politika
00:00h
Vojislav Šešelj i Vjerica Radeta nastavljaju sa čistkama u Srpskoj radikalnoj stranci

Poslednje žrtve lidera SRS i njegove najbliže saradnice su oba potpredsednika Izvršnog odbora, Đurađ Jakšić iz Novog Sada i Marko Milenković iz Žitorađe. Na njihova mjesta postavljeni su Miroslav Malbaša i Miroslav Ivković, obojica iz Beograda.

- Umjesto Jakšića i Milenkovića, koji imaju ugled među radikalima, dovedeni su vozači. Malbaša je šofer Vjerice Radete, a Ivković je vozač Zorana Krasića - kaže naš izvor iz vrha SRS.

Đurađ Jakšić je predsednik Gradskog odbora u Novom Sadu i najbliži saradnik Milorada Mirčića, dok Milenković važi za čoveka Nemanje Šarovića, pa se među radikalima njihove smjene komentarišu kao nastavak čistke Šarovićevih i Mirčićevih ljudi.

Šarović, koji je vodio stranku u poslednje tri godine, do povratka Šešelja u Srbiju, nedavno je smenjen sa mesta predsednika IO, a na njegovo mesto Šešelj je postavio Radetu.

- Šarović je očigledno "targetovan" kao opasnost, čovek koji bi u slučaju Šešeljevog povratka u Hag ili pogoršanja njegovog zdravlja mogao da okupi nezadovoljne, potisne Radetu i preuzme stranku - ističe funkcioner radikala.

Ljut zbog mitinga

Smene su obrazložene lošim rezultatima. Međutim, na poslednjim izborima u Srbiji, 2012. godine, na kojima je SRS doživela katastrofu, Milenković je u Žitorađi osvojio odborničke mandate i stranku uveo u lokalnu vlast, dok je najviše zahvaljujući Jakšiću stranka prešla cenzus u Novom Sadu.

- Šešelj je ljut zbog neuspeha vidovdanskog mitinga SRS u Beogradu, na kojem se umjesto očekivanih 30.000 okupilo manje od 3.000 ljudi, ali i zbog istraživanja koja pokazuju da je stranka u opasnoj zoni, na jedan odsto iznad cenzusa. Zato je lider radikala izgubio kompas i zaratio sa svima u rukovodstvu, osim sa Radetom - kaže naš sagovornik.

Foto: Nemanja Pančić
Foto: Nemanja Pančić

Da je situacija u SRS vanredna, pokazuje i to što je Šešelj dao Radeti ovlašćenje da sama, čak i bez njegovog znanja, postavlja predsednike opštinskih odbora.

- Od povratka iz Haga, Šešelj je suočen sa zahtevima članstva da Radeta bude uklonjena iz rukovodstva, ali umesto toga on joj je prepustio vođenje stranke - nastavlja funkcioner SRS.

Takođe, Šešelj je smenio potpredsednika SRS dr Dejana Mirovića, inače člana pravnog tima koji je pomagao njegovoj haškoj odbrani. Iz predsedničkog kolegijuma izbacio je bivše poslanike Petra Jojića, Branislava Rankića, Sretu Perića i Milovana Radovanovića, a smenjeno je i nekoliko desetina predsednika okružnih i opštinskih odbora.

Poslušnici i miljenice

- Odane i sposobne Šešelj zamenjuje anonimnim poslušnicima i svojim miljenicama. Tako je na mesto Petra Jojića, koji je odradio lavovski posao u "pripremanju" svedoka haškog tužilaštva, u predsednički kolegijum postavio Smiljanu Vargu Glamočanin, koja se u stranku učlanila pre tri meseca - tvrdi naš sagovornik.

Istovremeno, lider radikala na najviše funkcije postavlja svoje sinove. Aleksandar Šešelj je predsednik opštinskog odbora u Zemunu, a Nikola je šef opštinskog odbora u Novom Beogradu. To su dva najveća odbora SRS u Srbiji. Snaha Milica Šešelj zadužena je za operativne poslove, dok njegova sestra Dragica vodi stranačku blagajnu. Na poslednjim izborima Šešelj je za predsednika Srbije kandidovao svoju suprugu Jadranku. Osim zbog kadrovske politike, članstvo SRS ogorčeno je na Šešelja zato što se ne ponaša kao opozicija.

Dugačka lista otpisanih!

Za kratko vrijeme, Šešelj je iz stranke otjerao više od 50 istaknutih radikala. Među njima su Dragan Todorović, dugogodišnji predsjednik Izvršnog odbora, koji je u vrijeme raskola 2008. Šešelju praktično sačuvao stranku, zatim bivši poslanici Marina Raguš, Boris Aleksić, Gordana Pop Lazić, Aleksandar Martinović, Branimir Đokić, Milorad Buha, Elena Božić Talijan, Paja Momčilov, Zoran Popović i niz drugih.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...