Stefanović: Prijem Kosova u Interpol neprihvatljivo
Foto: Dragan Kadić

Protiv inicijative

Stefanović: Prijem Kosova u Interpol neprihvatljivo

Politika -
Ovaj zahtev se još ne nalazi na dnevnom redu naredne sednice Generalne skupštine Interpola, ali ćemo svakako obavestiti generalnog sekretara Interpola i sve članice zašto smatramo da ova inicijativa nije legitimna i da je štetna, istakao je ministar unutrašnjih poslova

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da prijem Kosova i Metohije u punopravno članstvo Interpola nije prihvatljivo za Srbiju i da će ona nastojati da se svim diplomatskim sredstvima bori protiv te inicijative.

"Prema našim informacijama, ovaj zahtev se još ne nalazi na dnevnom redu naredne sednice Generalne skupštine Interpola koja će se održati u Ruandi, ali ćemo mi svakako obavestiti generalnog sekretara Interpola i sve članice zašto smatramo da ova inicijativa nije legitimna i da je štetna", naglasio je Stefanović, a preneo MUP.

Ministar je rekao i da Kosovo i Metohija, kao sastavni deo Srbije, ne mogu samostalno biti predstavljeni u Interpolu.

"Reč je o teritoriji sa koje su stigli određeni teroristički napadi i sa koje je proterano desetine hiljada Srba. Zato će država u narednom periodu aktivnom kampanjom pokazati da prijem Kosova i Metohije nije u interesu međunarodnih istražnih institucija, a ne bi bio dobar ni za odnose Srbije i Interpola", poručio je Stefanović.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Skender Hiseni izjavio je juče da je Vlada Kosova podnela zahtev za punopravno članstvo u Interpolu i da očekuje da će taj zahtev biti razmatran na 84. zasedanju Generalne skupštine Interpola u novembru ove godine.

Prištinski mediji su preneli da je kancelarija za odnose sa javnočću Interpola saopštila da će formalni zahtev biti razmatran na 84. skupštini Interpola koja će biti održana u Ruandi od 2. do 5. novembra ove godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track