PRIŠTINSKI ZERI OTKRIVA: Veliko pranje novca - milioni evra iz Turske se ilegalno slivaju na Kosovo
Foto: Reuters

Predsednikov biznis

PRIŠTINSKI ZERI OTKRIVA: Veliko pranje novca - milioni evra iz Turske se ilegalno slivaju na Kosovo

Politika -
Milioni evra iz Turske slivaju se na Kosovo ilegalnim putevima, zaobilazeći banke, a preko njih vlast Redžepa Erdogana pere novac, tvrdi prištinski Zeri

Kosovo su "preplavili milioni", ali ne kao investicije ili pomoć ekonomiji, niti da bi se finansirali projekti, već kako bi se obnovili religijski objekti, piše Zeri.

"Većina investicija bez sumnje iznosi na videlo Erdoganovo veliko pranje novca preko Kosova", navodi "Zeri", a prenosi TV CG.

Desetine novih džamija na Kosovu, kao i obnova svih postojećih izgrađenih tokom Otomanskog carstva, finansiraju se putem velikog donatora "Turske agencije za kooperaciju u koordinaciju", navodi "Zeri" i ističe da je Agenciju osnovala turska vlada, a da njom direktno rukovodi Ambasada u Turskoj.

Turska je među prvima priznala samoproglašeno Kosovo, a za Erdogana se u više navrata pisalo da otvoreno lobira za samoproglašeno Kosovo.

Takođe, Turski predsednik podigao je mnogo prašine pre dve godine kada je u Prizrenu rekao da je "Kosovo njegova druga zemlja".

Tadašnji turski premijer rekao je da kulture Turske i Kosova mogu biti drugačije, ali da njihovi građani pripadaju istoj zemlji.

Usledilo je oštro reagovanje srpskog Ministarstva spoljnih poslova i javnosti u Srbiji, ali je iz Erdoganovog kabineta saopšteno da neće biti izvinjenja i da je njegova izjava "pogrešno protumačena".

Kasnije je objavljeno i da je prevod pogrešan i da Erdogan nije rekao da je "Kosovo Turska, a Turska Kosovo".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track